Biznis

Bratislava bude mať jeden z prvých bitcoin bankomatov

"Už koncom októbra si budete môcť vymeniť eurá za bitcoiny priamo v špeciálnom jednosmernom bankomate. Z Portugalska si ho nechala objednať bratislavská firma 0011."

Erik Stríž, 10. októbra 2013 10:00
Jednosmerný bankomat BitcoinATM od firmy Lamassu bude čoskoro aj v Bratislave Foto: Lamassu.is
Na celom svete bude približne 20 bankomatov BitcoinATM, z toho jeden v hodnote 5 tisíc amerických dolárov poputuje do Bratislavy. Objednal si ju Marián Jančuška, konateľ a jediný spoločník firmy 0011 s.r.o. Tá vznikla aj za účelom poskytovania služieb s menou bitcoin. "Spoločnosť 0011 s.r.o. vznikla aj za účelom popularizácie Bitcoinu na Slovensku. Činnosti v tejto oblasti nebudú obmedzené len na prevádzku automatu na bitcoiny." hovorí Marián Jančuška. "Poplatky za službu budú zahrnuté v ponúknutom výmennom kurze EUR/BTC. Ten sa bude odvíjať od aktuálnej ceny na trhu a nákladov na prevádzku." dodal Jančuška na margo finančnej udržateľnosti prevádzky bankomatu.

Bankomat BitcoinATM je konkurenciou napríklad pre RoboCoin, ktorý ponúka o niečo širšiu funkčnosť. Bankomat BitcoinATM bude umiestnený v Bratislave a bude jednosmerný, teda bude poskytovať len prevod eura na bitcoin a následné umiestnenie hodnoty do virtuálneho konta. Aby mohol používateľ vložiť svoje peniaze na konto bitcoin, potrebuje k tomu vlastný smartfón schopný čítať QR kódy a používať na to určenú aplikáciu. Bankomat RoboCoin konkuruje v prvom rade tým, že umožňuje prevod bitcoinov na iné formálne akceptované meny.

Momentálny kurz bitcoinu sa pohybuje okolo úrovne 100 eur za BTC. Bankomat bude umiestnený podľa slov Mariána Jančušku v bratislavskej časti Staré Mesto, pretože sa v ňom pohybuje nielen veľa domácich, ale aj turistov. Rozmery bankomatu sú 35,6×48,1×26,9 cm a podľa slov výrobcu nie je veľmi odolný pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, preto bude umiestnený v niektorej z budov.

Anonymná a relatívne úspešná mena


Bitcoin sa napriek nedávno prasknutej bubline stále aktívne využíva na nákup tovaru a služieb cez internet, dokonca aj na prevod peňazí medzi ľuďmi. Toto sa deje aktívne od vynájdenia bitcoinu v Japonsku v roku 2009. V priebehu času sa významným priestorom obchodovania s bitcoinom stalo Nemecko, v ktorom si používatelia aktívne menia menu bitcoin s eurom a naopak.

Ilustračná fotografia Foto: Bitcointalk.org
Vďaka tomu, že bitcoin je virtuálna a medzinárodná mena, stala sa relatívne populárnou aj v takých krajinách, akými sú Argentína alebo prekvapivo Keňa. Stalo sa tak predovšetkým z dôvodu obáv z devalvácie miestnej meny a lokálnej popularite meny dopomáha aj fakt, že nie je formálne regulovaná a jej vlastníci sú anonymní.

Slovensko neprijíma Bitcoin s nadšením


Situácia na Slovensku mene bitcoin veľmi nepraje. Nemáme ani technologickú infraštruktúru, ktorá by podporovala rozširovanie záberu jej použitia a predovšetkým ľudia nie sú ochotní akceptovať riziko. Vzhľadom na udalosti okolo bitcoinu spred niekoľkých mesiacov ukazuje, že sa na ňom dá celkom slušne prerobiť - v prípade väčších objemov konverzie by mohlo ísť aj o tisíce eur straty na jedného “bežného” spotrebiteľa.

Najdôležitejšia vec z hľadiska tvorby infraštruktúry je zabezpečiť možnosť platby bitcoinmi u všetkých typov predajcov - od malých e-shopov až po tie veľké, medzinárodné. Opatrenia pre podporu meny bitcoin sa začali aktívne prejavovať vo Francúzsku, ktoré má vlastnú centrálu pre výmenu peňazí. Jednou z tých ďalších bude práve Bratislava a že sa objaví aj v iných slovenských mestách, Jančučka nevylučuje: "Nateraz je to len Bratislava, no nevylučujem rozšírenie aj do iných miest."

Komentáre