Autá

Zoznámte sa: Toto je pilotné mesto pre automatizované jazdenie

"Pilotný projekt ukáže, ako možno inteligentne spojiť služby mobility ako zdieľanie vozidiel, taxislužba na privolanie a multimodálne platformy s cieľom riešiť budúcnosť mobility."

Peter Škorňa, 3. augusta 2018 8:00
Pilotné mesto pre automatizované jazdenie. Foto: Daimler AG
Už v druhej polovici roka 2019 začnú ponúkať zákazníkom na zvolených tratiach v kalifornskej metropole - na zvolených tratiach v metropole Sanfranciského zálivu v Silicon Valley - službu kyvadlovej dopravy s automatizovanými vozidlami. Prevádzkovateľom tohto skúšobného autoparku a služieb mobility na báze aplikácie bude spoločnosť Daimler Mobility Services.

Pilotný projekt ukáže, ako možno inteligentne spojiť služby mobility ako zdieľanie vozidiel (car2go), taxislužba na privolanie (mytaxi) a multimodálne platformy (moovel) s cieľom riešiť budúcnosť mobility. Okrem toho sa obe spoločnosti rozhodli pre americkú technologickú spoločnosť Nvidia ako dodávateľa platformy pre umelú inteligenciu ako súčasť ich prepojenia riadiacich prístrojov.

Pre plnoautomatizované jazdenie bez vodiča v mestskom prostredí je rozhodujúce spoľahlivé rozpoznanie okolia vozidla pomocou rozličných snímačov. Plnoautomatizované jazdenie bez vodiča v meste súčasne vyžaduje mnohostrannú, redundantnú architektúru systému a najvyššiu úroveň funkčnej bezpečnosti. Na dosiahnutie tejto bezpečnosti sú potrebné výpočtové operácie vykonávané súbežne vo viacerých obvodoch. Takto možno v prípade potreby bleskurýchle siahnuť na tieto súbežné výsledky výpočtov.

Testovaná technológia okrem iného zvyšuje príťažlivosť zdieľania áut. Navyše umožní ľuďom čo najlepšie využiť čas vo vozidle a otvorí nové možnosti mobility, napríklad aj ľuďom bez vodičského oprávnenia. Vozidlo príde k vodičovi, nie vodič k vozidlu. V rámci vymedzenej mestskej oblasti si používatelia môžu prostredníctvom chytrého telefónu pohodlne objednať zdieľané auto alebo vozidlo, ktoré sa samo pristaví bez vodiča.

Komentáre