Autá

Známa švédska automobilka: Už ani jedno auto bez elektromotora

"Stále sa hovorí o tom, že éra elektrických áut nastane už čo nevidieť. Ale že to bude práve rok 2019 a zaslúži sa o ňu švédske Volvo, asi očakával iba málokto. "

Erik Stríž, 9. júla 2017 10:00
Nabíjanie vozidla Volvo s plug-in hybridným systémom Foto: Volvo
Je to koniec áut vyrábaných výlučne so spaľovacím motorom,“ vyhlásil Hakan Samuelsson, výkonný riaditeľ značky Volvo. Táto švédska automobilka s čínskym kapitálom sa teraz stavia do pozície lídra, ktorý zrejme motivuje všetkých ostatných výrobcov k veľkým zmenám. Prakticky každý výrobca automobilov dnes ponúka aj modely na výhradne elektrický alebo hybridný pohon, pre Volvo to však bude od roku 2019 štandard. Celková výmena portfólia modelov za hybridné a elektrické sa zakončí v roku 2021.

Každé nové auto, ktoré výjde z výrobnej linky do predaja, bude vybavené buď výhradne elektrickým pohonom alebo kombináciou spaľovacieho motora s tým elektrickým - teda hybridným systémom.

Ilustračná fotografia. Volvo XC90 (2015) Foto: Volvo

Dlhé roky k značke Volvo patrili päťvalcové motory, ukončenie výroby ktorých verní fanúšikovia značky niesli pomerne ťažko. Päťvalce v roku 2013 nahradili štvorvalce a aj tie to majú spočítané. Rok 2019 bude nepochybne jeden z prelomových, čo sa týka autopriemyslu. Je zrejmé, že týmto krokom sa zo Švédov stane najväčší výrobca hybridov na svete.

Podľa riaditeľa spoločnosti je zámerom automobilky priniesť na európske cesty jeden milión hybridných alebo elektrických vozidiel do roku 2025. V priebehu rokov 2019 až 2021 Volvo predstaví päť nových modelov výlučne na elektrický pohon. Vraj aj cena bude primeraná a zákazníci sú pripravení, tvrdia predstavitelia automobilky vo svojom videu.

Zdroj: Volvo Cars Strong Commitment To Electrification (YouTube)




Zdroj: Volvo Cars Strong Commitment To Electrification (YouTube)


ODPORÚČAME AJ:
Trojkolesový Reliant Regal neznášala celá Británia, nielen Mr. Bean
Obrovský veterán, ktorý šoféroval aj DiCaprio
Poznáme ju asi všetci. No meno krásnej Victorie od Fordu je zabudnuté
Jeden z najkrajších medzivojnových veteránov sveta je iba replika
Vraj je to najhoršie auto na svete, jazdí však dodnes

Komentáre