Autá

Vyznamenaná hra farieb

"Obrazový kalendár Setra Colours získal zlato od poroty celosvetovej renomovanej súťaže kalendárov Gregor Calender Award 2019. "

Peter Škorňa, 26. februára 2019 7:00
Setra Colours Foto: Daimler AG
Do súťaže bolo zapojených celkovo približne 700 imidžových a publikačných kalendárov. Ako konštatovala odborná porota vo svojom hodnotení: "Dvanásť farieb z dizajnového programu značky Setra prechádza celým rokom. Začína oranžovou, presúva sa do žltých lánov polí v máji a končí červenou pripomínajúcou Santa Clausa v decembri. Zájazdový autobus v príslušnej farbe diskrétne sprevádza obrazové motívy a je vyjadrením radosti z budúcich výletov. Dizajn je silný, monochromatický a napriek tomu veľmi tónovaný".

Cenu udelili ministerstvo hospodárstva v Bádensku-Württembersku, Grafický klub Stuttgart a Tlačová a mediálna asociácia v Haus der Wirtschaft v Stuttgarte. Obrazové kalendáre Setra boli ocenené v posledných rokoch trikrát, vyhrali bronzové ocenenia a raz strieborné.

Pozornosť, akú venuje značka Setra svojej prezentácii nie je náhodná. Ide o jednu z najobľúbenejších značiek autokarov v Európe, ktorej názov Setra vznikol z nemeckého označenia samonosnej karosérie autobusov „Selbsttragend" (samonosný). V súčasnosti najpoužívanejší rad ComfortClass bol na trh uvedený v roku 1991.
Dnes na cestách najviditeľnejší a najpoužívanejší model Setra ComfortClass S 515 HD (dĺžka/šírka/výška: 12 295/2 550/3 770 mm) má popri sedadle šoféra 49 miest pre cestujúcich, dve pre sprievodcov a palubné vodné WC. Pohon zabezpečuje radový šesťvalec 10,7-litra (315 kW) napojený na šesťstupňovú manuálnu prevodovku spĺňajúci (tiež vďaka využitiu adBlue) najvyššiu emisnú normu Euro 6. Pohodlie pre cestujúcich zvyšujú komfortné sedadlá s opierkami hlavy výškovo aj pozdĺžne (pre bočné opory hlavy) nastaviteľné.

Bezpečnosť jazdy autobusu Setra ComfortClass 515 HD okrem iného výrazne zvyšujú najnovšie bezpečnostné systémy ako sú asistent udržania v jazdnom pruhu (SPA) či tempomat s reguláciou odstupu (ART) s asistentom aktívneho brzdenia (ABA3), ktorý je spôsobilý automaticky začať núdzové brzdenie, aj v prípade stojacich prekážok. Nechýbajú LED hlavné svetlomety a ďalšia výnimočná výbava, ktorú Setra v danom segmente autobusov poskytuje.

Atraktívnosťou a určitou výnimočnosťou spomínanej značky je aj fakt, že autobusy SETRA ComfortClass majú garantovanú rozsiahlu, takmer bezkonkurenčnú sieť 600 značkových servisov OMNIplus v rámci celej Európy, v ktorých ich dopravcovia majú poskytované nielen individualizované servisné služby, ale profitujú aj z certifikovaných originálnych dielcov s vysokou dostupnosťou, ako aj zo servisných služieb, dostupných 24 hodín denne, sedem dní v týždni.


Komentáre