Autá

Vynovený kompakt s dieselovým agregátom

"Od roku 2012 spĺňal model Citan, s kompaktnými rozmermi a veľkým ložným priestorom, požiadavky rozličných výziev mesta a voľnočasových aktivít. "

Peter Škorňa, 24. februára 2019 7:00
Mercedes-Benz Citan Tourer Foto: Daimler AG
Tie boli zvýraznené kombináciou výbornej funkcionality, hospodárnosti, výbavy bohatej na bezpečnostné systémy, či vysokej úrovni komfortu jazdy.

Najnovšie jeho úspech výrazne posilní nová generácia motorov. Mercedes-Benz Citan Tourer je odteraz v ponuke so štvorvalcovým dieselovým motorom so zdvihovým objemom 1,5 litra, s vysokým krútiacim momentom, novou šesťstupňovou prevodovkou s ručným radením a technológiou SCR. Rodina motorov (OM 608) spĺňa aktuálnu emisnú triedu Euro 6d-TEMP a Citan ju ponúka v troch výkonových stupňoch. K tomu dodáva nový dizajnový balík RED dynamický vzhľad.



Najzaujímavejšie technické prvky generácie motorov OM 608 sú systém na čistenie spalín s technológiou AdBlue®, elektricky ovládané turbodúchadlo s variabilnou geometriou turbíny pre optimálnu reakciu a systémom Common Rail so vstrekovacím tlakom 2 000 barov.

Generácia motorov OM 608 má v porovnaní so svojím predchodcom (OM 607) o 4 kW vyšší výkon a plní emisnú triedu Euro 6d-TEMP aj pri nových požiadavkách ohľadom emisií pri skutočnej jazde (Real Driving Emissions, RDE). Čo sa týka dodatočnej úpravy spalín, bol teraz po prvýkrát použitý okrem oxidačného katalyzátora a filtra pevných častíc aj katalyzátor SCR s dávkovaním AdBlue®.

Nový OM 608 modelu Citan Tourer sa bude ponúkať v kombinácii s novou 6-stupňovou prevodovkou s ručným radením. Ten vyniká komfortným radením a vďaka veľkému rozpätiu prevodovky znižuje spotrebu.
Na výber sú tri výkonové stupne: Citan Tourer 108 CDI (59 kW/80 k, 210 Nm), Citan Tourer 109 CDI (70 kW/95 k, 230 Nm) a Citan Tourer 111 CDI (85 kW/116 k, 260 Nm), kombinovaná spotreba paliva všetkých výkonových stupňov 4,8-4,6 l/100 km a kombinované CO2-emisie všetkých výkonových stupňov 127-121 g/km.1 Po verzii Tourer bude v lete v ponuke s dieselovým agregátom OM 608 aj Citan skriňová dodávka.
Citan svoj jedinečný a atraktívny vzhľad umocňuje novou líniou výbavy, ktorá je dostupná už teraz. Farebné prvky dizajnového balíka RED zhodnocujú exteriér vozidla a dodávajú jej športový charakter. Nový balík obsahuje červené dekoračné pásy pod prednou maskou chladiča a na telesách zrkadiel, ako aj sivé športové pruhy, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti posuvných dverí, resp. na dverách vodiča a spolujazdca. Okrem toho obsahuje aj pochrómované obloženie chladiča a pochrómovanú ozdobnú lištu na zadných výklopných dverách. Balík sa dodáva k vozidlám Citan Tourer a aj k Citan skriňová dodávka.



Interiér pôsobí vďaka dizajnovému balíku RED a farebným prvkom atraktívnym dojmom. Farebný interiérový dizajnový balík sa skladá z červených ozdobných krúžkov na výduchoch ventilácie a reproduktoroch, ako aj z červených ozdobných švov na predných sedadlách a všetkých opierkach hlavy. Druhý balík vzhľadu, chrómový interiérový dizajnový balík, ponúka v interiéri vozidla Citan namiesto červených prvkov mnoho pochrómovaných prvkov.

Silnou stránkou vozidla Mercedes-Benz Citan Tourer sú aj pohodlné, priedušné sedadlá, ktoré nezaťažujú chrbát, ponúkajú bezpečnú bočnú oporu a sú potiahnuté odolným látkovým poťahom. Funkčný interiér s rôznymi odkladacími priestormi či voliteľnými odkladacími priestormi v podlahe v oblasti zadných sedadiel prispievajú k celkovému komfortu. Okrem toho sa dá zadná lavica jednoducho sklopiť, čím možno priestor pre cestujúcich premeniť na takmer rovný ložný priestor vhodný na prepravu tovaru.

Ako každé vozidlo Mercedes-Benz, aj Citan disponuje výbavou bohatou na bezpečnostné systémy. Ako príklad možno uviesť asistent brzdenia či elektronický systém stabilizácie ADAPTIVE ESP®, ktorý sa dodáva do všetkých variantov sériovo a ktorý zohľadňuje stav naloženia vozidla. Okrem toho sa na želanie dodávajú aj asistenti, ako svetelný či dažďový snímač, monitorovanie tlaku v pneumatikách alebo cúvacia kamera, ktorá na vnútornom zrkadle zobrazuje bezprostredné okolie za vozidlom.

Komentáre