Autá

Výnosná zberateľská vášeň: Čo poviete na tieto kúsky?

"Nie je tomu tak dávno, ako sa model Mercedes-Benz 500 SLC sa predal za vyše 110-tisíc eur."

Peter Škorňa, 4. júna 2018 8:00
Foto: Daimler AG
Klasické vozidlá značky Mercedes-Benz zaznamenali úctyhodný priemerný nárast hodnoty vo výške 8,7 a mladšie zberateľské modely až 9,8 percenta. Vyplýva to z prieskumu, ktorý od januára 2009 zostavuje Medzinárodná skupina pre prieskum trhu s historickými vozidlami Historic Automobile Group International (HAGI) so sídlom v Londýne.

Nie je tomu tak dávno, ako sa model Mercedes-Benz 500 SLC sa predal za vyše 110-tisíc eur. Ďalší žiadaný model 190 SL (W 121) sa zasa zobchodoval za zhruba 200-tisíc eur a cena modelu Mercedes-Benz 280 SE 3.5 kabriolet (W 111) sa vyšplhala na 400-tisíc i viac eur.

HAGI zverejňuje trend cenového vývoja klasických modelov značky s hviezdou od roku 2012 prostredníctvom indexu MBCI (Mercedes-Benz Classic Index). Aktuálne sleduje vývoj 44 veteránov značky. Mladšie zberateľské modely zasa zahrnuje do indexu Mercedes-Benz Classic Emerging Classics (MBCI EC).

Posudzovanie vývoja hodnoty vozidiel funguje podobne ako pri indexe cenných papierov. Opisuje trhovú výkonnosť na základe celosvetového sledovania obchodu. Každodenne aktualizovaná databanka HAGI zahŕňa informácie o vyše 100-tisíc uskutočnených transakciách, ktorých zdrojmi sú súkromné kontakty, odborníci na konkrétnu značku, obchodníci a výsledky aukcií.

Komentáre