Autá

Toto monštrum možno bude voziť ľudí na Marse

"Zaujímavosťou je, že na Zemi váži viac, ako bude na Marse. Pri ceste pritom nepríde ani o gram svojej hmotnosti."

Erik Stríž, 10. júna 2017 12:00
Mars Rover Concept Vehicle Foto: NASA
Koncept v automobilovom svete predstavuje vízie tej či inej automobilky o dizajne svojich modelov v budúcnosti. Často sú preto odvážne a veľkolepé, majú vysoký výkon, dobré technické vybavenie a neraz sa práve v nich prvýkrát odprezentovali technológie, ktoré sú dnes súčasťou predajných automobilov.

Tieto koncepty väčšinou nie sú určené na sériovú výrobu, sú akýmsi ukazovateľom toho, akým smerom sa bude značka uberať v najbližších rokoch. Ak sú reakcie na koncepty veľmi zlé, môže to dokonca automobilka vyhodnotiť ako upozornenie na prípadný obchodný neúspech.

Keď však o koncepte píšeme v súvislosti s NASA, šance na reálnu výrobu sú ešte mizivejšie. Je to aj prípad tohto úžasného stroja s názvom Mars Rover Concept Vehicle. Púta pozornosť a vyzerá výborne, skoro ako z filmu, ale brázdenia po povrchu Marsu sa zrejme tak skoro nedočká. Je predovšetkým zhmotnenou víziou toho, ako by malo približne vyzerať vozidlo, ktoré bude umožňovať presun výskumníkov na dlhšie vzdialenosti.

Vozidlo má šesť kolies bez tradičných nafukovacích pneumatík, vzhľad pripomínajúci auto z batmanovky, veľké rozmery a prednú časť kokpitu s presklenými stenami. Zadná časť kokpitu pravdepodobne nemá okná, zrejme je určená na prepravu tovaru a techniky.

Zdroj: NASA: NEW 6-Wheeled Mars Rover Concept Vehicle Unveiling To The Public (YouTube)

Zaujímavosťou je, že na Zemi váži viac, ako bude na Marse. Pri ceste pritom nepríde ani o gram svojej hmotnosti. Hmotnosť síce zostáva rovnaká, ale váha sa mení podľa gravitácie a keďže tá je na Marse slabšia, aj toto vozidlo by prirodzene vážilo menej. Z toho dôvodu, aby sa zachovali vyžadované jazdné vlastnosti, by musel byť tento stroj naozaj ťažký.


ODPORÚČAME AJ:
Superluxusné kupé sa pustia do súboja o najbohatších zákazníkov
Ikonické auto, na ktorom jazdil aj slávny Elvis
Smaragdový Rolls a elektromobily vo Vatikáne. Čo na ne poviete?
Premiéra najmenšieho sedanu z Bavorska: Na Európu sa opäť zabudlo
V Číne sú nároční motoristi, Európa špeciálne pre nich vyvíja autá

Komentáre