Autá

Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

"Automobilka Volvo predviedla novú funkciu, vďaka ktorej budú mať majitelia vozidiel tejto značky kľúč priamo vo svojom mobile. "

Erik Stríž, 28. februára 2016 8:00
Aplikácia Volvo nahradí kľúč k autu Foto: Volvo
Vyzerá to tak, že naše mobilné telefóny čo nevidieť preberú ďalšiu funkciu, na ktorej využívanie dnes nosíme samostatné zariadenie. Obyčajný kľúč k autu by mohol byť podľa značky Volvo nahradený aplikáciou v mobilnom telefóne, pričom pri odomykaní a zamykaní automobilu by ste nepotrebovali robiť vôbec nič - iba uchopiť kľučku dverí.

Zdroj: Introducing Volvo Keyless Cars (youtube.com)

Smartfóny a autá si rozumejú už dnes

Možnosť ovládať svoj automobil mobilným telefónom nie je úplne nová, hoci stále nie je masovo rozšírená. Automobilky Tesla, Mercedes-Benz a BMW umožňujú ovládať niektoré funkcie vozidla cez displej smartfónu, ak do neho nainštalujete na to určenú aplikáciu. Mercedes dokonca umožňuje, aby sa jeho vozidlá modelovej triedy E parkovali za pomoci takejto aplikácie.

Volvo však v porovnaní s uvedenými značkami ponúka oveľa významnejšiu funkciu - samotné zamknutie a odomknutie. V mobilnom telefóne so systémom iOS alebo Android bude potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Volvo App a, samozrejme, v garáži by ste mali mať zaparkované niektoré z vozidiel značky Volvo. Na demonštračnom videu automobilka novú funkciu uvádza do súvislosti s modelmi XC90, V90 a S90.
Aplikácia Volvo nahradí kľúč k autu a umožní aj jeho zdieľanie so známymi. Foto: Volvo

Jednoduchosť a bezpečnosť sú základom

Aplikáciu stačí mať spustenú v pozadí systému, nie je ju potrebné manuálne zapínať a čakať na možnosť odomknutia vozidla. Jednoducho prídete k svojmu automobilu a uchopíte kľučku dverí. Vtedy by už malo vozidlo samotné vedieť, že sa v jeho blízkosti nachádza telefón so spomínanou aplikáciou, spojenie sa nadväzuje prostredníctvom technológie Bluetooth. Je teda zrejmé, že v mobile bude potrebné mať Bluetooth zapnutý.

Naštartovanie automobilov si taktiež nevyžaduje žiadny fyzický kľúč, stačí stlačiť štartovacie tlačidlo. Pri vystupovaní z vozidla iba stlačíte nenápadné tlačidlo na kľučke dverí a ono sa kompletne zamkne.

Zaujímavou funkciou je možnosť zdieľať kľúč s priateľmi a rodinou. Kto má rovnakú aplikáciu vo svojom mobilnom telefóne, ten môže od vás prijať zdieľaný kľúč. V takomto prípade môže váš priateľ alebo člen rodiny použiť rovnaké vozidlo aj vtedy, keď ste si od neho fyzický kľúč omylom nechali v kabelke.

Praktickým riešením môže byť takýto virtuálny kľúč aj pre autopožičovne, ktoré by už nemuseli zákazníkovi dodávať fyzický kľúč, ale iba ten zdieľaný v aplikácií. Automobilka zatiaľ neupresňuje, ako domyslelo bezpečnostnú stránku celého projektu - veríme však, že keď sa uvedie do komerčnej prevádzky, bude celkom bezpečná.
Novinka bude zaujímavá aj pre autopožičovne, ktoré budú môcť klientovi dodať kľúč od prenajatého auta aj elektronicky. Foto: Volvo

Nevýhody? Zamyslite sa lepšie

Nevýhoda inovatívneho riešenia od Volvo je vraj očividná: keď stratíte mobil, stratíte aj prístup k svojmu automobilu.

Je ale potrebné uvažovať nad tým a uvedomiť si, že rovnaký problém môže nastať aj vtedy, keď stratíte fyzický kľúč od auta. S riešením od Volva sa skôr poistíte pre prípad straty fyzického kľúča, že aj v takom prípade budete môcť automobil používať. V takomto kontexte vyznie mobilný kľúč Volvo práveže ako veľmi rozumný a praktický vynález.

Nová funkcia by mala byť uvedená do prevádzky v roku 2017.


ODPORÚČAME AJ:
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre