Autá

Vodný autobus je teraz asi najlepšia hamburská atrakcia

"HafenCity RiverBus je autobus, ktorý vie plávať na vode. A nie hocijakej, rovno na rieke Labe! "

Erik Stríž, 5. apríla 2017 11:00
Riverbus, autobus schopný plávať na vode, sa ponúka ako atrakcia v Hamburgu. Foto: HafenCity
Turistické atrakcie majú rôzne podoby, väčšinou mestá lákajú návštevníkov na svoju architektúru, historické a kultúrne pamiatky, na rôzne spoločenské podujatia. Niekedy však môže byť atrakciou aj samotný dopravný prostriedok, ktorým sa turisti dopravujú po meste. Príkladom je tento skvelý vynález, kombinácia lode a autobusu, ktorý brázdi cesty a vlny Labe v nemeckom Hamburgu.

Hamburg je hneď po Berlíne druhé najväčšie mesto v Nemecku a každý rok ho navštívia milióny ľudí z celého sveta. Nie všetci sú turisti, mnohí dochádzajú za prácou, nespočetné množstvá ľudí však prichádzajú iba na niekoľko dní so zámerom vidieť a zažiť toho čo najviac. Šikovný vynález z dielne domácich je pritom práve tým, čo asi každý turista hľadá: spojenie nevšedného zážitku a prehliadky mesta.

RiverBus, ako svoj vynález nazvali, vyrobili Fred Franken a Fiete Mahlstedt, pričom na videu nižšie ho riadi práve Mahlstedt. Nejde pritom o žiadny sériovo vyrábaný model, ale na mieru prestavaný autobus značky MAN. Prestavba vraj trvala štyri roky a nepochybne si vyžiadala mimoriadne vysoké finančné investície. Nepochybujeme však o tom, že sa tieto investície čoskoro vrátia aj so ziskom, keďže ide o unikátnu atrakciu nielen v meste, ale zrejme aj v celej Európe.

Počas vyhliadkovej jazdy trvajúcej 70 minút si turisti môžu pozrieť mesto Hamburg z tradičných ciest a potom aj z hladiny rieky Labe, po ktorej sa autobus plaví ako celkom bežná výletná loď.

Vodič má v kokpite tradičný volant a ovládacie prvky typické pre cestný autobus, vedľa volantu sú potom páky známe z lodí. Na dosah ľavej ruky má vodič (tentokrát v pozícii lodného kapitána) k dispozícii joysticky.

Zdroj: Erste Fahrt mit dem Hafencity Riverbus (YouTube)

Riverbus je poháňaný šesťvalcovým motorom s výkonom 280 konských síl, dokáže vojsť na vodu a výjsť z nej celkom bez pomoci a je použiteľný 10 mesiacov v roku.

Zaujímavosťou je, že cena jedného lístka na tejto nevšednej atrakcii stojí iba okolo 30 eur.


Zdroje: Erste Fahrt mit dem Hafencity Riverbus (YouTube); Part Boat Part Bus, HafenCity RiverBus | Autolbog Minute


ODPORÚČAME AJ:
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

Komentáre