Autá

VIDEO: Výnimočný nehlučný elektrický autobus: Preveziete sa?

"Už koncom tohto roka sa začne (sériovo vyrábať plneelektrický mestský autobus Mercedes-Benz eCitaro jazdiaci úplne nehlučne a lokálne úplne bez spalín (s nulovými emisiami)."

Peter Škorňa, 11. augusta 2018 8:00
Mercedes Benz eCitaro Foto: Daimler AG
S výnimočnými vlastnosťami nového autobusu Mercedes Benz eCitaro korešponduje aj jeho jedinečný dizajn, založený na vzhľade autubusu Citaro, nadobúda však prvky z reči tvarov revolučnej štúdie Mercedes Benz Future Bus, čím sa nezameniteľný dizajn autobusu Citaro prenáša do budúcnosti.

Príťažlivé efekty


Jasne sa to ukazuje najmä na tvári modelu eCitaro. Hlavným prvkom je hviezda Mercedes, ktorá je s priemerom 28 cm prejavom sebavedomia. Z tejto hviezdy, podobne ako v prípade autobusu Future Bus, sa doľava a doprava tiahnu žiariace ozdobné prvky. Trojrozmerné prvky sa skladajú z priehľadného materiálu, na zadnej strane sú tieto prvky pochrómované. Výsledkom sú príťažlivé svetelné efekty pri rôznych uhloch pohľadu a meniacom sa dopade slnečného žiarenia. Hviezda a ozdobné prvky, ako aj plaketa značky Mercedes Benz sú vložené do vysokolesklého čierneho predného panela. V ňom sú integrované aj samostatné svetlomety so svetelnými diódami. Nápis označujúci model s modrým písmenom e decentne a zároveň neprehliadnuteľne upozorňuje na plneelektrickú techniku pohonu.



Pôsobivý dizajn


eCitaro celkovo pôsobí ako jednoliaty celok s jasnými obrysmi a bez akejkoľvek snahy dosiahnuť efekt nasilu. V priestore pre cestujúcich autobusu eCitaro sa odzrkadľuje všeobecná modernizácia interiérov celej rodiny modelov Citaro. Nápadným prvkom je nový dizajnový vnútorný kazetový strop nad uličkou so zaoblenými lištami na okrajoch stropu. Za nimi sa skrýva nové vedenie vzduchu s textilnými kanálmi, ktoré nahrádzajú doteraz používané plastové vzduchové kanály. Sú ešte ľahšie a dajú sa jednoduchšie spracovať. Pozornosť si zaslúžia najmä technické moduly ako spojenie jednotlivých kazetových prvkov.

Osvetlenie interiéru a reproduktory sa v nich spájajú do jedného prvku. Osvetlenie interiéru je sériovo realizované svetelnými diódami. Osvetlenie je rafinované: svetlo svietidiel so svetelnými diódami sa láme tak, aby technické moduly pôsobili na pozorovateľa ako jednoliata svetelná plocha.

Výhodou nového stropu je okrem uzavretého vzhľadu a nového osvetlenia interiéru aj výrazne menší počet jednotlivých dielov. Spolu s novým vedením vzduchu sa tým zmenšuje už aj tak nízka hlučnosť v priestore pre cestujúcich, čo prináša ešte vyšší komfort.

Nové je aj čierne obloženie deliacich stien a stĺpikov okien. Efekt: stĺpiky okien sú vizuálne menej nápadné a celkový vzhľad bočných stien je uhladenejší. Nový exteriér bol navrhnutý a vyvinutý exkluzívne pre autobus eCitaro, zmeny v interiéri zase značka Mercedes Benz prenáša na celý modelový rad.

Elektropohon


Pohon autobusu zabezpečujú dva elektromotory na nábojoch kolies (2 x 125 kW, 2 x 485 Nm) až s desiatimi (najmenej šiestimi, prípadne ôsmimi) akumulátorovými modulmi s celkovou kapacitou 243 kWh. Pre ich nabíjanie slúži autobusu flexibilná technika (prípojka Combo 2) a na želanie je možné nabíjanie prostredníctvom pantografu (dostupné budú dva varianty: stupeň 1 bude obsahovať pevne zabudovaný pantograf na streche, stupeň 2 poskytne nabíjacie zbernice na streche, ktoré umožnia nabíjanie prostredníctvom lokálneho pantografu na nabíjacej stanici). Počíta sa aj s pripojením na bežnú elektrickú zástrčku. Pri brzdení vozidla fungujú oba elektromotory ako generátory pre rekuperáciu energie.



Každý akumulátorový modul obsahuje 15 článkových modulov (v každom sa nachádza 12 článkov s kapacitou 37 Ah) a jednu riadiacu jednotku samostatne kontrolujúcu a vyrovnávajúcu nabitie. Očakávaná dĺžka dojazdu sériovo vybaveného autobusu (podľa prísnej, k reálu blízkej kalkulácie SORT2) s kapacitou približne 88 cestujúcich, pri plnom počte desiatich modulov a celkovej hmotnosti približne 13,44 tony je v lete do 150 km, za ideálnych podmienok približne 250 km.

Ekologická doprava


Už krátko po začatí výroby je nový autobus eCitaro spôsobilý nahradiť približne tretinu autobusov so spaľovacími motormi vo vozidlových parkoch dopravných podnikov. V horizonte zhruba dvoch rokov až polovicu z nich môže zastúpiť s pripravovanými ešte výkonnejšími lítium-iónovými NMC akumulátormi (s celkovou kapacitou 330 kWh). Ľahko zamenia v autobuse eCitaro pôvodné akumulátory vzhľadom na ich rovnaké tvary a prípojky.

Predpokladá sa aj voliteľné použitie budúcich lítium-polymérových akumulátorov s tuhým skupenstvom elektrolytu. Sú ešte účinnejšie a v bežnom autobuse eCitaro môžu disponovať kapacitou až 400 kWh. Nie sú však vhodné pre rýchle nabíjanie. Majú tak iné predurčenie ako akumulátory NMC, s ktorými sa ani nedajú zamieňať a preto sa budú vyrábať vozidlá s oboma druhmi akumulátorov súbežne.
Vďaka tomu sa dojazd ešte viac zvýši použitím Range-Extenderu v podobe palivového článku na výrobu elektrického prúdu. Autobus bude teda dimenzovaný tak, aby dokázal splniť približne 100 percent všetkých požiadaviek na mestské autobusy.

Komfortná klimatizácia


Vyšší praktický dojazd a komfort pasažierov autobusu eCitaro aj v náročných podmienkach rieši inovatívny komplexný teplotný manažment zaručujúci doteraz nevídanú energetickú účinnosť, ktorý oproti aktuálnym modelom so spaľovacím motorom znižuje potrebu energie pre kúrenie, vetranie a klimatizovanie až o 40 percent. Okrem iného sa pritom uplatňuje tepelné čerpadlo, chladivo CO2, udržiavanie ideálnej teploty akumulátorov či dokonca s ohľadom na aktuálny počet cestujúcich regulácia vnútornej teploty, prívodu vzduchu i samotného zrýchlenia autobusu.

V záujme šetrenia energie nie je pre cestujúcich teplota v interiéri autobusu eCitaro celoročne konštantne prednastavená. Počas leta je mierne vyššia, čím sa zníži spotreba na chladenie. Naopak, v zime sa zasa vynakladá menej energie na kúrenie vďaka tomu, že teplota sa udržiava oproti konštantnej o trošku nižšia.
Štandardná teplota 24 stupňov Celzia sa zachováva (aj pri jej extrémnych výkyvoch vonku) v kabíne vodiča, ktorý v autobuse trávi na rozdiel od cestujúcich podstatne dlhší čas a potrebuje mať zabezpečenú maximálnu kondíciu


Komentáre