Autá

VIDEO: Progresívna mestská elektromobilita

"Prechod autobusu Mercedes-Benz Citaro od dopravného prostriedku s nízkymi emisiami k autobusu s nulovými hodnotami emisií bol bezbolestný a bez akýchkoľvek komplikácií."

Peter Škorňa, 16. apríla 2018 8:00
Citaro hybrid Foto: Daimler AG
Pred šiestimi rokmi spĺňal model Citaro ako prvý mestský autobus na svete vtedy najprísnejší stupeň čistoty spalín Euro VI. Ešte nižšie emisie a najmä zníženú spotrebu paliva priniesol nasledujúci model Citaro hybrid, po ktorom prišiel na trh A model Citaro NGT s pohonom na zemný plyn, jazdiaci na bioplyn takmer bez emisií CO2. Tento rok prichádza na trh sériovo vyrábaný plne elektricky poháňaný 12 m dlhý Mercedes-Benz Citaro, jazdiaci lokálne bez emisií, očarujúci doposiaľ nepoznanou energetickou hospodárnosťou a inteligentnou modulárnou koncepciou technológií akumulátorov a nabíjania.

Veľmi dobrý výkon


Pohon elektrického Citara sa opiera o elektrickú portálovú nápravu s elektromotormi na nábojoch kolies, pričom výkon motorov osciluje na hranici 2 x 125 kW a krútiaci moment 2 x 485 Nm. Napájanie zabezpečujú lítium-iónové akumulátory s celkovou kapacitou až 243 kWh, pričom sa rozdeľujú na maximálne desať modulov. Dva moduly akumulátora sú umiestnené na streche vozidla a k základnej výbave patria aj štyri moduly v zadnej časti. Dodatočne, na želanie zákazníka možno na strechu pridať dva alebo štyri ďalšie moduly akumulátorov. Okrem zástrčky Combo 2 bude Citaro možné nabíjať flexibilne aj pomocou zberača prúdu. Model Citaro dosahuje v lete so všetkými akumulátormi dojazd približne 150 km.



Teplotný manažment


Elektrický model Mercedes-Benz Citaro disponuje teplotným manažmentom, ktorého výnimočná hospodárnosť energie je základom praktického dojazdu tohto autobusu. Priestor pre cestujúcich sa energeticky úsporne vyhrieva prostredníctvom tepelného čerpadla, pričom k dispozícii je aj vyhrievanie bočných stien s ventilátorom a vyhrievacie zariadenie vpredu. Strešná klimatizácia sa v chladnom ročnom období navyše používa ako tepelné čerpadlo. Ďalšou výhodou je používanie chladiva CO2. Interiér autobusu možno vopred vyhriať alebo ochladiť na požadovanú teplotu ešte počas nabíjania akumulátorov vo vozovni.

Komentáre