Autá

VIDEO: Poznáte digitálne mapy autonómnej budúcnosti?

"HD Live Map sú vyvinuté tak, že sa dokážu regenerovať – čo znamená, že uvedené mapy sú schopné odrážať dynamické zmeny v obrázku ulice takmer v reálnom čase a podľa toho sa aktualizovať."

Peter Škorňa, 30. marca 2018 9:00
Foto: Daimler AG
Uvedené mapy sa vďaka spolupráci koncernu Daimler a spoločnosti HERE Technologies stávajú pevnou súčasťou v budúcich generáciách vysokoautomatizovaných a autonómnych vozidiel so striebornou hviezdou v znaku. Digitálny kartografický materiál spoločnosti HERE sa pritom používa už dnes v rámci aktuálnych modeloch stuttgardskej automobilky - v Triede E a Triede S a novej Triede A.

O čo teda v prípade HD Live Map ide? Vysokopresné digitálne mapy sú kľúčovým komponentom moderných asistenčných systémov pre vodiča (ADAS, Advanced Driver Assistance Systems) a autonómneho jazdenia.
HD Live Map, ktoré sú strojovo čitateľné a sú uložené na cloude, v istom zmysle automatizovanému vozidlu umožňujú vidieť za roh. Vďaka navzájom prepojeným informačným vrstvám vozidlo na centimeter presne vie, kde sa práve nachádza, akú má pred sebou cestu a ako má reagovať na rôzne dopravné scenáre.



Vďaka „regenerujúcim sa“ digitálnym mapám HD Live Map dochádza k okamžitému aktívnemu reagovaniu na meniace sa dopravné situácie – napr. v prípade blokovania jazdného pruhu prejsť včas do voľného jazdného pruhu alebo prispôsobiť rýchlosť jazdy situácii. Vďaka tomuto neustálemu uverejňovaniu aktualizácií máp formou inovatívneho procesu overovania, ktorý v rámci uzavretého okruhu rozpoznáva a hlási odchýlky od uverejnených údajov – sa v konečnom dôsledku výrazne zvýši aj bezpečnosť posádky vo vozidle.

Komentáre