Autá

VIDEO: Plne elektrický a tichý eActros

"Spoločnosti, ktoré budú mať eActrosy v testovacej prevádzke, podnikajú v rôznych odvetviach hospodárstva – od potravín až po stavebné materiály a základné suroviny. "

Peter Škorňa, 31. marca 2018 8:00
Mercedes-Benz eActros Foto: Daimler AG
Desať vozidiel Mercedes-Benz eActros v dvoch variantoch s celkovou hmotnosťou 18 príp. 25 ton budú v najbližších týždňoch testovať vybraní zákazníci na ich vhodnosť nasadenia na každodenné používanie, ako aj na ich hospodárnosť v reálnych podmienkach.

Zámerom testu je dosiahnuť tichú jazdu lokálne bez emisií v mestách so sériovými nákladnými vozidlami Mercedes-Benz eActros, aby vyhovovali drsným požiadavkám každodennej prevádzky – technickým aj ekonomickým. Cieľom výrobcu je cieľom je dosiahnuť sériovú produkciu a trhovú zrelosť pre paletu ekonomicky konkurencieschopných elektrických nákladných vozidiel pre vnútromestskú ťažkú distribučnú prepravu od roku 2021.



Spoločnosti, ktoré budú mať eActrosy v testovacej prevádzke, podnikajú v rôznych odvetviach hospodárstva – od potravín až po stavebné materiály a základné suroviny. U všetkých zákazníkov sa vozidlá používajú pri úlohách, ktoré sa ináč plnia s využitím konvenčných dieselových druhov pohonu. Na základe odlišných požiadaviek budú mať vozidlá rôzne nadstavby - chladiarenskú nadstavbu, skriňu bez chladenia, cisternu alebo plachtu. Pilotní zákazníci, ktorých vodiči sú špeciálne vyškolení na eActros, budú testovať vozidlá v reálnej prevádzke dvanásť mesiacov, potom budú nákladné vozidlá zverené na ďalších dvanásť mesiacov druhej skupine zákazníkov.

Pohon vozidla eActros zabezpečujú dva elektromotory v blízkosti nábojov kolies zadnej nápravy. Tieto trojfázové asynchrónne motory sú chladené kvapalinou a pracujú s menovitým napätím 400 voltov. Výkon každého z nich dosahuje 125 kW, maximálny krútiaci moment je 485 Nm. Po sprevodovaní každý po 11 000 Nm. Jazdný výkon je tak porovnateľný s jazdným výkonom dieselového nákladného vozidla.

Najväčšie prípustné zaťaženie nápravy predstavuje zvyčajných 11,5 ton. Energiu potrebnú na dojazd až 200 km poskytujú lítium-iónové akumulátory s výkonom 240 kWh.

Akumulátory sú zabudované do jedenástich balíkov: tri sa nachádzajú v oblasti rámu, ostatných osem je pod ním. Na zvýšenie bezpečnosti sú balíky akumulátorov chránené oceľovými puzdrami. V prípade nárazu povolia držiaky, zdeformujú sa a odvedú tak energiu pomimo akumulátorov bez toho, aby sa poškodili. Vysokovoltové akumulátory napájajú energiou nielen pohon, ale celé vozidlo.



Vybité akumulátory možno plne nabiť v priebehu troch až jedenástich hodín pri predpoklade realistickej nabíjacej kapacity 20 až 80 kW z mobilnej nabíjačky vo vozovom parku. Nabíjacím štandardom je Combined Charging System CCS. Nízkovoltová napäťová sústava s dvoma bežnými 12-voltovými akumulátormi sa nabíja z vysokovoltových akumulátorov pomocou meniča DC/DC. V prípade výpadku alebo vypnutia vysokovoltovej siete tak možno zachovať všetky relevantné automobilové funkcie ako sú svetlá, smerovky, brzdový systém a systém vzduchového pruženia ako aj systémy kabíny. Vysokovoltovú sieť možno naštartovať iba vtedy, keď sú oba nízkovoltové (LV) akumulátory nabité.

Komentáre