Autá

VIDEO: Hybridy sú čoraz populárnejšie

"Nový diesel-hybridný systém, nesúci označenie 300 de je nekonvenčný krok, ktorý je súčasťou filozofie Mercedes-Benz."

Peter Škorňa, 6. mája 2018 8:00
Mercedesu-Benz C 300 de Foto: Daimler AG
Popularitu hybridných modelov sa Mercedes-Benz rozhodol riešiť radikálne. Zvýšením parametrov najnovších plug-in hybridov na úroveň superšportových modelov. Maximálny krútiaci moment Mercedesu-Benz C 300 de je identický s verziou C 63 AMG.

Nový diesel-hybridný systém, nesúci označenie 300 de je nekonvenčný krok, ktorý je súčasťou filozofie Mercedes-Benz. Jeho cieľom je vyplniť všetky medzery na trhu. A bonusom tejto koncepcie je kombinovaný krútiaci moment – rovných 700 Nm, ktorý je identický so špičkovým modelom AMG 63S.

Skutočná sila motora je limitovaná vzhľadom na automatickú prevodovku 9G-Tronic. Kombinovaný krútiaci moment totiž vrcholí na hodnote 840 Nm! Túto masívnu porciu výkonu generuje dieselový motor v kombinácii s elektromotorom. Známy štvorvalec s označením OM654 s maximálnym výkonom 143 kW (194 k) a maximálnym krútiacim momentom 400 Nm spolupracuje s elektromotorom o výkone 90 kW (122 k) a maximálnym krútiacim momentom 440 Nm.

Aj napriek týmto ohromujúcim dátam je technika kompaktná. Elektromotor je umiestnený medzi motorom a prevodovkou a celok je kompaktný, čo uľahčuje jeho montáž do auta. Aj v prípade ekologickej techniky je prioritou čo najmenej kompromisov pre vodiča a jeho spolujazdcov. Vývoj dokazujú aj batérie, ich kapacita vzrástla na 13,5 kWh, čo znamená, že v elektrickom režime absolvuje C 300 de až 50 kilometrov.



Pritom batérie nezaberajú viac miesta a poteší aj informácia o zvýšenom výkone nabíjania. Narástol z 3,6 kW na 7,2, čo znamená, že úplné nabitie batérie trvá iba dve, z bežnej 230-voltovej zásuvky to bude sedem hodín. Po nabití batérie môžete v elektrickom režime jazdiť až 50 kilometrov, čo pokryje aj celodennú potrebu väčšiny vodičov pohybujúcich sa výlučne v rámci mesta. Navyše, po vybití batérie máte k dispozícii úsporný potenciál naftového motora. Nielenže patrí medzi najúspornejšie, ale aj medzi najčistejšie. Takže emisne je na tom verzia 300 de lepšie ako verzia 350 e.

Maximum úspory paliva aj emisií prináša najmä inteligentný riadiaci program, ktorý využíva údaje z navigácie, ktoré zohľadňujú profil trate, čiže stúpania, klesania, zákruty, kruhové objazdy, obmedzenia rýchlosti a vďaka snímačom asistenčných systémov aj vzdialenosť od áut idúcich vpredu. Na základe týchto informácií určí, prípadne naznačí vodičovi potrebu uvoľniť tlak na plynovom pedáli, aby sa využila zotrvačnosť auta a súčasne bol vypnutý spaľovací motor. Tak sa maximalizuje úsporný potenciál hybridnej sústavy.

Okrem toho má vodič k dispozícii voliteľné režimy jazdy, ktoré si aktivuje na základe preferencií. Režim HYBRID je v podstate štandardné nastavenie, vodič má k dispozícii kombinovaný výkon v prípade potreby, a pri decelerácii využíva rekuperáciu a pri bežnej jazde zvyšuje úsporný potenciál na základe údajov z navigácie. Druhým stupňom je E-MODUS, čiže elektrický režim. V tomto režime sa dostanete do centra každého veľkomesta v Európe. Vďaka novej technológii a vyššiemu výkonu lítium-nikel-mangán-kobaltových batérií môžete jazdiť v čisto elektrickom režime až do rýchlosti 140 km/h.

Ak sa nachádzate mimo mesta a nabité batérie si chcete ušetriť na vstup do centra mesta, aktivujete E-SAVE, naopak, ak potrebujete za jazdy batérie dobiť, zvolíte si režim CHARGE. V zásade sa tak naftový agregát dostáva do pozície suverénne najekologickejšieho pohonu, vzhľadom na to, že emisnú bilanciu vyjadruje 38 g CO2/km. Mimochodom, identickou hybridnou technológiou tretej generácie disponuje aj model Mercedes-Benz E 300 de...

Komentáre