Autá

Poznáme ju asi všetci. No meno krásnej Victorie od Fordu je zabudnuté

"Tento krásny veterán sa dnes predáva za veľmi zaujímavé ceny, v minulosti to bol luxusný automobil pre bohatých. "

Erik Stríž, 3. februára 2017 10:00
Ford Model A Victoria (30. roky 20. storočia) Foto: youtube.com
Tento krásny veterán poznáme skoro všetci, ale asi málokto vie, ako sa volá. Stal sa typickým automobilom starých kreslených rozprávok a vzbudzuje nostalgiu za klasickým automobilovým dizajnom prvej polovice 20. storočia.

Volal sa Ford Victoria a bol jedným z karosárskych variantov série Model A. Tá sa v priebehu rokov vyrábala až v 31 rôznych prevedeniach, pričom model Victoria mal blízko k typu Station Wagon. Táto generácia Modelu A sa vyrábala v rokoch 1927 až 1931, avšak často na internete nájdete Ford Victoria z modelového roku 1933.

Celá modelová rada A mala niekoľko typických dizajnových čŕt, ktoré boli v tých časoch pomerne bežné. Základom bol vysoký podvozok s pomerne tenkými kolesami, ktoré však dokázali zvládnuť aj mierne náročný terén. Inú možnosť ani nemali, veď v 30. rokoch stále nebola úroveň ciest na takej úrovni ako dnes.

Zdroj: 1933 Ford Victoria "Vickie" Custom Street Rod Start Up, Exhaust, and In Depth Review (youtube.com)

Automobily tejto doby mali silné dlhé kapoty, ktoré mohli pripomínať predné časti lokomotívy. Prechod z čelného okna na strechu bol ostrý, pretože aerodynamika ešte nebola tak dôležitá.

Podobnosť s lokomotívou by sme istotne našli aj v ďalších ohľadoch, vtedajšie automobily dymili priam úžasne a asi nikomu to neprišlo nevhodné. Bola to však už doba, ktorá poznala aj elektromobily, pre svoju nepraktickosť sa však neuplatnili.

Práve predné partie dodávali automobilom Model A (a teda aj modelu Victoria) charizmu. Masívne blatníky vytŕčali z vysokej kapoty do bokov a na jej čele doslovne trónili dva okrúhle svetlomety a nápadne vysoká maska chladiča. Na spodku bola zakončená ostrým výbežkom a pri prednom pohľade pripomínala štít.

Victoria nemala klasický nárazník, ten alternovali plechy blatníkov spojené práve pod spodnou špičkou masky chladiča.

Mali iba dvojo dverí a pánty pre otváranie boli na opačnej strane, než je zvykom. Do automobilu s týmto typom dverí sa nastupovalo veľmi pohodlne a výhodou bol aj vysoký posed na úrovni dnešných SUV-čiek. Nepraktickým detailom boli chýbajúce hlavové opierky a, samozrejme, chýbajúce prvky bezpečnosti, dokonca ani bezpečnostné pásy sa vtedy ešte nevyrábali.

Ford Model A Victoria (30. roky 20. storočia) Foto: Wikimedia Commons
Dnes sa veterán Ford Victoria predáva aj na internete za ceny niekde medzi 40 až 130-tisíc amerických dolárov. Je to veľký rozdiel a ovplyvnený je stavom predávaného vozidla a aj tým, či je vôbec originálne. Za pomerne nízke peniaze, niekoľko desiatok tisíc dolárov, si môžete zakúpiť kvalitné a pojazdné repliky, ktoré už majú aj vyspelú technologickú výbavu.

Našli sme jeden taký inzerát, v ktorom predajca ponúka model Victoria z roku 1933 aj s tempomatom, klimatizáciou, stereom, posilňovačom riadenia a pohonom zadných kolies.

Zdroje: classiccars.com, Ford Model A

ODPORÚČAME AJ:
Staré Tatrovky: Prúdnicové karosérie a nezameniteľný charakter
Niekdajší Žiguli vyrába autá aj dnes - a vôbec nie sú zlé!
Staré televízne reklamy na autá: Jednoduché zábery a veľa rečí
Pamätáte si legendárnu československú sanitku Škoda 1203?
Zisťovali sme, na akých autách jazdili historické osobnosti

Komentáre