Autá

V kalendári F1 zostáva šesť veľkých cien, kto vyhrá titul?

"Kráľovná motošportu sa v roku 2017 ukazuje vo svojej plnej kráse. Nudu z predošlých sezón vystriedali dramatické okamihy a nemilosrdný súboj o titul."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 24. septembra 2017 6:00
Foto: TASR/AP
Momentálne má najlepšie karty v rukách Lewis Hamilton, ktorý si robí zálusk na svoj štvrtý majstrovský titul.

Singapurská tragédia pre tím z Maranella
Tohtoročná sezóna pretekov Formuly 1 má za sebou štrnásť podujatí. Práve to posledné výrazne zamiešalo kartami a priblížilo k zisku titulu Lewisa Hamiltona. Na mestskom okruhu Marina Bay mali dominovať monoposty Ferrari a Red Bullu, čo potvrdila aj sobotňajšia kvalifikácia. Možno zlomový moment celej sezóny sa však udial tesne po štarte. Sebastian Vettel ho nemal najlepší, snažil sa prejsť na ľavú stranu vozovky, no svojim konaním obmedzil Maxa Verstappena. Holanďan nemal kam uhnúť, nešťastne trafil Kimiho Räikkönena, ktorý následne zostrelil aj Fernanda Alonsa. Športový riaditeľ tímu z Maranella Maurizio Arrivabene neveril vlastným očiam. Túto kolíziu, po ktorej vypadli všetci spomínaní jazdci, dokonale využil Lewis Hamilton a stal sa víťazom Veľkej ceny Singapuru. V mokrých podmienkach sa tešil zo svojho 60. víťazstva a náskok v poradí jazdcov zvýšil na 28 bodov.

Hill: Vettel roztrhal na kúsky majstrovské šance
Nedeľňajšia veľká cena mala posunúť Sebastiana Vettela na lídersku pozíciu, no stal sa pravý opak. Podľa odborníkov či bývalých pilotov dokonca spravil chybu práve on. „Vina je len na jeho strane. Takto nemôžete križovať," povedal majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve. K situácii sa vyjadril aj Damon Hill, podľa ktorého nemecký pilot v službách Ferrari roztrhal na kúsky svoje majstrovské šance. S týmito slovami musíme súhlasiť, pretože posledných šesť pretekov by malo vyhovovať skôr tímu Mercedes. Vo vlaňajšej sezóne z nich vyhral až päť, pričom jeho hegemóniu narušil iba Daniel Ricciardo. V Malajzií prišiel k víťazstvu ako slepé kura k zrnu, keďže Lewis Hamilton musel z prvého miesta odstúpiť pre technické problémy. Strata 25 bodov ho napokon stála majstrovský titul, ktorý tesne získal Nico Rosberg.

Rýchle okruhy budú viac vyhovovať Mercedesu
Stávkové kancelárie po nočných pretekoch v Singapure jasne favorizujú Lewisa Hamiltona, o čom svedčí kurz 1,15. Tipujúci sa majú na čo tešiť, keďže bookmakeri vypisujú na každú veľkú cenu aj sériu ďalších odvodených stávok. Ktoré stávkové kancelárie ponúkajú vôbec najlepšie služby sa dozviete na tejto stránke. Zo zostávajúcich okruhov má Ferrari najväčšiu šancu v Abu Dhábi, no v tom čase už môže byť o titule rozhodnuté. Okruh v Spojených arabských emirátoch je technickejší a Sebastian Vettel tu vyhral už trikrát. Naopak, Sepang, Suzuka, Austin či Interlagos sa vyznačujú dlhými rovinkami, kde by mal mať prevahu tím pod taktovkou Tota Wolffa a Nikiho Laudu.

Maďarské prekliatie zrejme bude pokračovať
Z pohľadu britského pilota Mercedesu bude dôležitá už nasledujúca Veľká cena Malajzie. V juhovýchodnej Ázii sa mu príliš nedarí. Vyhral tu len raz, kým jeho hlavný konkurent štyrikrát. Samozrejme, Lewisovi Hamiltonovi nič zlé neprajeme, no podobné technické problémy ako mal minulý rok v Sepangu by opäť zdramatizovali súboj o titul. Momentálne to však vyzerá tak, že bude pokračovať maďarské prekliatie. Od roku 2004 totiž platí, že víťaz pretekov na Hungaroringu sa nestal majstrom sveta. Mercedes má veľkú silu už v kvalifikáciách, ktorých v sezóne vyhral už desať. Aj pri tipovaní je veľmi dôležite brať ohľad na pole position, ktorá predstavuje veľkú výhodu najmä v mestských okruhoch s menšou šancou na predbiehanie. Pohár konštruktérov je zrejme rozhodnutý, pretože aj vďaka skvelým výkonom Valtteriho Bottasa stráca Ferrari už viac ako sto bodov.

Komentáre