Autá

Úplne nový Porsche Macan

"Porsche už čoskoro do svojho portfólia zaradí celkom nový model, menšie SUV s názvom Macan. Malo by predstavovať luxusnejšiu alternatívu k automobilom BMW X3 a Audi Q5. "

Erik Stríž, 23. októbra 2013 6:00
Interiér nového Macanu bude prakticky totožný s tým v modeloch Cayenne a Panamera. Foto: TopSpeed.com
Nový Porsche Macan sa v hierarchii automobilky svojou veľkosťou zaradí pod veľké a úspešné SUV Cayenne a nad model Panamera. Mal by však ponúkať štandardne vysokú mieru komfortu a luxusných detailov, veľké prešívané kožené plochy, veľký dotykový displej v stredovej konzole, športovo ladený volant a samozrejme vyšší posed.

Bude konkurovať úspešným modelom


Z posledných fotografií máme možnosť utvrdiť sa v skutočnosti, že Porsche nebude veľmi experimentovať s dizajnom a verným zákazníkom ponúkne rokmi overený a vyladený vzhľad. Pre menej znalého sa bude Macan pliesť s väčším Cayenne, avšak pozorní fanúšikovia značky rozoznajú rozdiel vo veľkostiach prakticky na prvý pohľad.

Jedna z prvých vizualizácii modelu Porsche Macan. Dnes vieme, že dizajn zadných svetiel bude podobný väčšiemu Cayenne. Foto: TopSpeed.com
Tento rozdiel je porovnateľný s tým medzi SUV-čkami BMW X6 a X3. O tom, že Porsche vkladá do svojho menšieho SUV veľkú dôveru, svedčí aj plán výroby, až 75-tisíc kusov ročne. To by znamenalo, že Macan bude najviac produkovaným modelom od Porsche a teda snáď aj najpredávanejším.

Silné základné motory


Porsche Macan bude poháňané jedným z radu vidlicových šesťvalcov a nových štvorvalcových motorov. Základom budú dva 4-valcové 2-litrové motory, z ktorého benzín ponúkne 164 kW (223 koní) a naftový variant 142 kW (193 koní). Maximálna rýchlosť prvého Macanu bude 230 km/h a na benzínovej platforme by mal rýchlosť 100 km/h dosiahnuť za 7,5 sekundy.

Porsche Macan Foto: TopSpeed.com
Najsilnejším motorom bude V6 Turbo s objemom valcov 3,6 litra, priamym vstrekovaním paliva a výkonom úžasných 400 konských síl (294 kW).

Technika z Audi Q5


Nový Porsche Macan bude v produkčnej verzii predstavený ešte tento rok v novembri na kongrese LA Motor Show v Los Angeles. Prvé novinárske testy predprodukčných verzií má už však za sebou a reakcie odborníkov sú vskutku pozitívne. Macan je postavený na platforme MLB, ktorú úspešne využíva Audi Q5. Podobnosť bude teda nielen triedna, ale aj konštrukčná.

Porsche Macan Foto: TopSpeed.com
Očividne však koncernu Volkswagen nevadí, že si dve vozidlá z jeho ponuky budú vzájomne konkurovať. Vždy je pre Vokswagen dôležitejšie, keď sa zákazník rozhodne pre Q5 alebo Macan, než keby mal uprednostniť BMW X3.

Komentáre