Autá

Trojica skutočných off-roadov, ktoré už nie sú iba pre modelky

"Každý chlap by chcel mať v garáži aspoň jedno poriadne SUV, s ktorým môže jazdiť aj necestami. Ale zdá sa, že na nich jazdia skôr modelky po diaľnici z Bratislavy do Viedne. "

Erik Stríž, 18. februára 2016 10:00
Toyota Tacoma TRD Pro (2017) Foto: Toyota
Nie je to iba o veľkom egu, že každý chlap chce mať v garáži aspoň jeden skutočný off-road. Zvyčajne sa pre tento typ vozidiel rozhodujú ľudia, ktorí ho aj naozaj potrebujú. Také mestské crossovery sú síce skvelé automobily, ale jediný terén vidia nanajvýš v centre mesta, keď parkujú jedným kolesom na trávniku.

Poriadne off-roady sú teda stále aktuálne a pre automobilky je zaujímavé ich naďalej vyrábať a zdokonaľovať. Nižšie nájdete päť takých, ktoré pravdepodobne na slovenských cestách nenájdete, ale nepochybne sú tajným snom aj mnohých ľudí žijúcich v mestách.

Toyota Tacoma TRD Pro (2017)

Úplne nová Tacoma s prívlastkom TRD Pro je spojením sveta vysokej odolnosti, úžitkovosti a off-roadových jazdných vlastností.

Zdroj: Arctic Challenge | 2017 Tacoma TRD Pro | Toyota (youtube.com)

Model Tacoma sa zaraďuje do kategórie veľkých SUV, na americkom kontinente sa zvyknú označovať ako trucky. Tieto veľké a silné automobily sú určené do náročného terénu a zvyčajne dokážu vo veľkej miere nahradiť aj dodávku. Tacoma v úprave TRD Pro môže byť vybavená 6-stupňovou manuálnou alebo automatickou prevodovkou, inteligentným brzdovým systémom Crawl Control, 16-palcovými diskami kolies s pneumatikami Goodyear Wrangler, osvetľovacou LED technikou a celou paletou ďalších funkcií, ktoré patria do sveta off-roadu.

Ford F-150 Raptor Race Truck (2017) Foto: Ford

Ford F-150 Raptor Race Truck (2017)

Tento Ford má podobné jazdné vlastnosti, ako vyššie uvedená Toyota Tacoma TRD Pro. Veľký truck je určený do náročného terénu, pričom tento konkrétny model sa chce postaviť na štartovaciu čiaru automobilových pretekov.



Automobilka Ford k dnešnému dňu neprezradila technické vlastnosti novinky, ktorá patrí do modelového roku 2017. Vie sa iba to, že popri excentrickom dizajne bude pod jeho prednou kapotou pracovať 400-koňový motor so zdvihovým objemom až 3,5 litra a krútiacim momentom 330 Nm. Zaujímavosťou je, že aj tento motor patrí do kategórie ekologických motorov EcoBoost, s ktorými má Ford vo svete úspech vďaka ich používaniu vo všetkých modeloch, od najmenších po najväčšie.

Land Rover Defender The End (2017) Foto: Land Rover

Land Rover Defender “The End”

Posledný z posledných. Taká je najnovšia špeciálna edícia automobilov Land Rover Defender, ktoré sa už nejaký ten rok pripravujú na ukončenie svojho životného príbehu. Defender už síce nepatrí do plánov spoločnosti Land Rover, nebráni to však iným značkám, aby tento legendárny model vylepšovali a predávali s neutíchajúcim dopytom.



Edícia s príznačným názvom “The End” je vybavená matným čiernym lakom karosérie, pohonom 4×4, naftovým motorom s objemom valcov 2,2 litra, chrómovými doplnkami a vylepšeniami power upgrade kit a engine remap, vďaka ktorým má pôvodný motor ešte o niečo vyšší výkon.


ODPORÚČAME AJ:
Willys, pôvodca všetkých džípov, sa dá rozobrať a zložiť za 4 minúty
Kompaktné SUV-čko rozpozná, či jazdí na suchej alebo mokrej ceste
Škoda Yeti na elektrinu, ktorú si môžete kúpiť už dnes
Mercedes-Benz GLS: Čím väčšie, tým luxusnejšie
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr

Komentáre