Autá

TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?

"Automobily kategórie MPV sú väčšie ako kombi, ale stále menšie ako SUV. Majú množstvo nesporných kladov, preto sú ideálnymi vozidlami pre rodiny. Ktoré sú tie najlepšie u nás? "

Erik Stríž, 30. novembra 2015 11:00
BMW 2 Gran Tourer (2015) Foto: BMW

BMW 2 Active Tourer / Gran Tourer

Prvé MPV od nemeckého prémiového výrobcu vyvolalo rozpačité reakcie. Automobilka, ktorá sa po celom svete preslávila športovými sedanmi a špičkovými limuzínami, chce teraz ponúkať vyslovene rodinné autá? A s predným pohonom? Rad 2 je totiž prvým BMW s pohonom prednej nápravy, čo znamená, že športovosť ide bokom.


V skutočnosti BMW na novom vozidle nič nepokazilo a charakter športovosti ostal rade 2 aj napriek tomu, že má pohon predných kolies. Interiér je bohatý na praktické odkladacie priestory, ponúkané motorizácie sú kultivované, umožňujú otcovi rodiny jazdiť aj akčnejšie a veľkorysý priestor ocenia najmä deti na zadných sedadlách.

Volkswagen Touran (2016) Foto: Volkswagen

Volkswagen Touran

Opäť nemecký výrobca a opäť sa nedá napísať nič negatívne. Volkswagen môže byť so svojím modelom Touran mimoriadne spokojný, pretože v priebehu rokov sa stal typickým predstaviteľom rodinného automobilu kategórie MPV.


Výhodami tohto automobilu je jeho triezvy dizajn, rozumná cena, množstvo priestoru v interiéri a aj napriek väčšej výške nízko položené ťažisko, vďaka čomu sa dobre šoféruje. Volkswagen Touran je akýsi štandard, s ktorým môžeme porovnávať všetky ostatné MPV-čka.

Ford B-Max (2013) Foto: Ford

Ford B-Max

Model B-Max je od automomobilky, ktorá zmenila svet, ale sám do sveta dieru nespravil. Avšak napriek tomu, že je relatívne malý automobil, je veľmi vyspelý a ponúka veľké množstvo vylepšení, ktoré ocení každý rodič. Zaujímavé a užitočné sú najmä zadné posúvacie dvere a kufrové dvere, ktoré sa dajú otvoriť do nie celkom bežného uhlu.


Veľmi príťažlivo tiež pôsobí otvorený interiér, v ktorom nie sú B-stĺpiky. Po otvorení predných a zadných dverí skrátka interiér nekrižuje žiadny stĺp, ktorý by mohol brániť nastupovaniu alebo manipulovaniu s objemnejším nákladom. Automobilky tieto B-stĺpiky zvyčajne v automobiloch ponechávajú kvôli bezpečnosti, pretože slúžia ako vystuženie konštrukcie. B-Max aj napriek ich neprítomnosti netrpí na nižšiu úroveň bezpečnosti a poskytuje všetko to, čo sa od rodinného automobilu očakáva.

Zaujímavosťou je, že v ponuke predajcov nájdete aj motorizáciu s iba jednolitrovým motorom.

Opel Meriva (2014) Foto: Opel

Opel Meriva

Najnovšia Meriva od nemeckého výrobcu sa dočkala veľmi pozitívneho prijatia laickou i odbornou verejnosťou. Predstavuje kompromis medzi nemeckou kvalitou, bezpečnosťou, moderným dizajnom a užitočnosťou.


Medzi kľúčové vlastnosti modelu Meriva patria jeho reverzne sa otvárajúce zadné dvere v štýle Rolls-Royce, veľké zadné okná so zníženým spodným okrajom, hodnotný interiér s hlbokou prístrojovou doskou, funkcia parkovacieho asistenta, úsporné motory ecoFLEX a možnosť LPG pohonu už od výroby.

Citroen C3 Picasso (2013) Foto: Citroen

Citroën C3 Picasso

Je veľký, s vyššie posadeným podvozkom, má moderný dizajn a ohromné panoramatické predné sklo. C3 Picasso je MPV, ktoré spoločne s VW Touran môže slúžiť ako vzor pre všetky ostatné. Má totiž všetko, čo sa očakáva od rodinného vozidla a jeho cena začína už na necelých 11-tisíc eurách.


Dizajn C3 Picasso sa odvíja od ostatných modelov značky, ktoré by sme mohli označovať aj za štýlové, za imidžovky. Po nasadnutí do vozidla vás prekvapí priestranný interiér (dokonca je to najväčší vnútorný priestor vo svojej kategórii) a predné okno, ktoré nemožno nazvať inak, než ohromujúce. Je veľmi vysoké a v spojení s presklenou strechou umožňuje vnikanie prirodzeného svetla. Počas jazdy máte skoro rovnaký pocit ako pri jazde na kabriolete. Za zmienku stojí fakt, že presklená strecha má plochu až 4,5 m2.

V prospech tohto MPV tiež hrá variabilita vnútorného priestoru, interiér si skrátka pretvoríte podľa vlastných predstáv a potrieb.


ODPORÚČAME AJ:
Švédi majú interiér, ktorý sa mení priamo počas jazdy
Čím väčšie, tým luxusnejšie
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Hlodavce vedia v zime auto úplne znefunkčniť
Vodiči by nemali zanedbať dôslednú prípravu auta na zimu

Komentáre