Autá

Tieto autá prechádzajú na meranie spotreby podľa WLTP

"Zákazníci z WLTP profitujú, pretože poskytuje realistickejšie kritérium porovnávania hodnôt spotreby a emisií rôznych modelov vozidiel. "

Peter Škorňa, 3. mája 2018 10:00
Meranie spotreby podľa WLTP Foto: Daimler AG
Do jesene 2018 prejdú všetky osobné motorové vozidlá značky Mercedes-Benz na meranie spotreby podľa WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure). Reálnejšie výsledky merania spotreby WLTP prinesú prospech predovšetkým zákazníkom.

Merania WLTP sa viac orientujú na reálne dopravné dianie (obsahujú napr. dvojnásobnú dĺžku skutočnej jazdy, vyššie rýchlosti či prudšie zmeny jazdy) oproti od roku 1992 až doteraz používanému NEJC (novému európskemu jazdnému cyklu). Podľa WLTP už je certifikovaná nová CLS emisnej triedy Euro 6d-TEMP.

Zákazníci z WLTP profitujú, pretože poskytuje realistickejšie kritérium porovnávania hodnôt spotreby a emisií rôznych modelov vozidiel. Samotné vozidlá sa zavedením WLTP po technickej stránke nemenia, len sa merajú podľa nových požiadaviek.

Ochranu životného prostredia značka s hviezdou nekončí len optimalizovaním spotreby. Detailne skúma všetky aspekty života vozidla: od produkcie surovín cez výrobu a jazdnú prevádzku vozidla až po jeho záverečnú recykláciu. Zároveň viacerými spôsobmi, vrátane moderných technológií vo vozidlách či školení pre vodičov, podporuje zákazníkov v predvídavej hospodárnej jazde a šetrení. Ide napr. o inteligentne prepojené systémy, ako aj prostredníctvom asistenta ECO (okrem iného pre niektoré modely Triedy S s integrovaným štartovacím generátorom). Vodičovi pomáha informáciou o tom, kedy môže uvoľniť plynový pedál, napr. pred obmedzením maximálnej rýchlosti, či inovatívnymi funkciami ako kĺzanie a rekuperácia. Na tento účel sa používajú údaje navigácie, rozpoznávanie dopravných značiek a informácie inteligentných bezpečnostných asistentov (radarové snímače a stereokamera), ktoré sú navzájom prepojené.

Okrem toho už dlhodobo ponúka značka Mercedes-Benz tréning ECO, v rámci ktorého sa účastníci prostredníctvom jednoduchých praktických a teoretických úloh učia, ako znížiť spotrebu paliva efektívnym zaobchádzaním so svojím vozidlom. Absolventi takéhoto tréningu tak v priemere spotrebujú o 15 percent menej paliva bez toho, aby sa museli vzdať pôžitku z jazdy.

Komentáre