Autá

Najčudnejší džíp sveta je Suzuki X-Lander

"Suzuki ešte minulý týždeň ukázalo trojicu koncepčných automobilov, ktoré by mohli byť avantgardou blízkej budúcnosti. Najzaujímavejší z nich je model X-Lander."

Erik Stríž, 5. novembra 2013 14:00
Hybridný koncept Suzuki X-Lander Foto: Suzuki


Keď vám niekto povie, aby ste si predstavili automobil kategórie SUV, pravdepodobne sa vám v mysli objaví obraz BMW X5, Mercedesu triedy M alebo klasický veľký Jeep. Od týchto automobilov má však koncepčné hybridné SUV od Suzuki skutočne ďaleko. Model X-Lander je súčasťou tria predstavených štúdií, ostatné dva nesú pomenovania Crosshiker a Hustler. Všetky tri zažijú svoju oficiálnu premiéru na autosalóne v Tokiu koncom tohto mesiaca.

Kontroverzný základ


Model X-Lander je podľa slov japonského výrobcu “skutočný hybrid 4WD s výraznou osobnosťou”. Postavený je údajne na rovnakom základe, ktorý ešte v 60. rokoch minulého storočia využíval legendárny automobil Suzuki Jimmy, u nás známy aj ako Samurai.

Hybridný koncept Suzuki X-Lander Foto: Suzuki
Zdôraznenie 60. rokov je dôležité najmä v súvislosti so skutočnosťou, že na prelome 80. a 90. rokov bol automobil označený ako nebezpečný. Vraj sa v prudkých zákrutách prevracal.

Hybridný koncept Suzuki X-Lander Foto: Suzuki
Suzuki X-Lander by však týmto neduhom trpieť nemal. Koncepčný automobil pracuje s jedným 1,3-litrovým spaľovacím a druhým elektrickým motorom. Výrobca detaily neuvádza, avšak hovorí o “kompaktnom a ľahkom hybridnom systéme vybavenom vysoko účinným motorom na systéme 4WD”.

Plastový off-road


Vzhľad vozidla je prinajmenšom kontroverzný. Jeho úlohou je interpretovať vízie spoločnosti o dizajne a vzhľade vozidiel, ktoré by mali v priebehu najbližších desaťročí jazdiť po našich cestách. Po vzore iných automobilov určených skôr do mesta, než do náročného terénu, je aj X-Lander vybavený karosériou z ľahkých materiálov, LED svetlometmi, výrazne zaoblenými hranami a ergonomickým dizajnom interiéru. Zaujímavosťou je, že automobil nemá žiadne bočné spätné zrkadlá, tie nahradili moderné kamery.

Hybridný koncept Suzuki X-Lander Foto: Suzuki
Nápadné veľké kolesá vytvárajú o aute dojem, že je iba zväčšenou hračkou pre deti. Opak je však pravdou, koncept Suzuki X-Lander sa pokojne môže rovnať s už spomínaným Suzuki Samurai. Neposkytuje síce veľa priestoru pre pasažierov, ponúka im však zážitok z jazdy a dobrý pocit, že nezaťažujú životné prostredie nadbytočnými emisiami.

X-Lander s neistou budúcnosťou


Suzuki X-Lander je zatiaľ iba koncept a zatiaľ ním aj ostane. Výrobca nehovorí nič o tom, že by sa mal tento model v priebehu krátkej doby dostať do výroby, je skôr víziou blízkej budúcnosti. Keby sa toto vozidlo dostalo do výroby a predaja, uvažovali by ste nad jeho kúpou?

Komentáre