Autá

Storočný elektromobil Baker Electrics a jeho staré inzeráty

"Na internete sme našli dva zaujímavé inzeráty automobilky Baker Motor Vehicle Company, ktoré dokonca ani po sto rokoch nevyznievajú trápne alebo komicky. Veď posúďte sami."

Erik Stríž, 20. apríla 2017 14:00
Elektromobil BAKER ELECTRICS (1901) Foto: EdisonTechCenter (YouTube)
Baker Motor Vehicle Company bola americká spoločnosť fungujúca v rokoch 1899 až 1914, ktorá v období takzvanej „Brass Era“ (1896-1915) vyrábala elektrické automobily. Možno viete, že automobily na elektrický pohon existovali už koncom 19. storočia, potom však prišiel obrovský rozmach spaľovacích motorov, ktorého svedkami sme dodnes. Elektromobily stratili opodstatnenie aj napriek tomu, že ich prevádzkové náklady boli nízke a nevyžadovali si toľko údržby.

Vtedajšie elektromobily jazdili maximálnou rýchlosťou okolo 25 míľ za hodinu, teda asi 40 km/h.

Zdroj: 1901 Baker Electric Car - at 25 mph

V uvedených rokoch sa malým americkým automobilkám vyplácalo investovať aj do reklamy a tá bola v porovnaní s tou dnešnou výrazne odlišná. Inzeráty v novinách mali formu krátkeho reklamného článku a jednej či dvoch fotografií, pričom viac ako na imidž sa dbalo na funkčné stránky automobilu. O nastavovaní cielených kampaní nemohla byť reč, inzerent sa snažil osloviť všetkých naraz a noviny boli v tom čase ideálnym komunikačným kanálom.


Hľadaním na internete sme našli dva zaujímavé inzeráty spoločnosti Baker Motor Vehicle Company, ktoré dokonca ani dnes nevyznievajú trápne alebo komicky. Veď posúďte sami:

Elektromobil BAKER ELECTRICS v dobovom reklamnom článku. Foto: Wikimedia Commons


Ekonómia automobilu Baker Electrics
V otázke ekonomickej prevádzky sa žiadny iný automobil nemôže porovnávať s BAKER. Na porovnanie si vezmite svoj Stanhope alebo Imperial; jeho (Bakera, pozn.red.) kapacita je 40 míľ na jedno nabitie.
Predpokladajme, že každý deň túto kapacitu vyčerpáte (niekoľko majiteľov spriemerovalo tento denný dojazd s akýmkoľvek typom automobilu); akákoľvek garáž ho opäť nabije od 30 do 50 centov. Spočítané s najvyššou taxou každý mesiac zaplatíte za nabíjanie 15 dolárov, ak automobil používate každý deň. K tomu si pridajme, povedzme, 2 doláre mesačne pre starostlivosť o batériu a máte dokopy maximálnu údržbu vo výške 17 dolárov mesačne. Vlastníctvom vlastného nabíjacieho zariadenia môžete náklady znížiť ešte o tretinu tejto sumy.
Žiadny benzín, žiadny olej, žiadne zapaľovacie zariadenia, ktoré by vás obťažovali a spôsobovali zvýšenie nákladov, žiadne drahé príslušenstvá. BAKER ELECTRICS je vždy pripravený - vždy pôvabný a čistý - vždy s bohatým a elegantným vzhľadom - vždy skutočný
ARISTOKRAT MOTORISTICKÉHO SVETA



Veľkolepý nový Baker Coupe
Presne to, čo verejnosť požaduje od štýlového, ale konzervatívneho auta - pravého automobilu - nie iba elektricky riadeného kočára.
Má zväčšenú priestrannosť; limuzínový zadok; dlhší rázvor kolies; očarujúce línie karosérie; s vychytávkami v interiéri aj exteriéri, ktoré určujú nové štandardy v kultivovanosti automobilov.
Pákové riadenie zadných kolies alebo otočný volant predných. PREDNÉ SEDADLÁ SA DAJÚ OTÁČAŤ v smere alebo proti smeru jazdy.
Zavolajte pre okamžitú demonštráciu.
THE COOK & STODDARD CO.
1138-40 Conn. Ave. Tel. č. 7810



ODPORÚČAME AJ:
Trojkolesový Reliant Regal neznášala celá Británia, nielen Mr. Bean
Obrovský veterán, ktorý šoféroval aj DiCaprio
Poznáme ju asi všetci. No meno krásnej Victorie od Fordu je zabudnuté
Jeden z najkrajších medzivojnových veteránov sveta je iba replika
Vraj je to najhoršie auto na svete, jazdí však dodnes

Komentáre