Autá

Spoločný podnik na vývoj symbolu mestskej mobility

""

Peter Škorňa, 2. apríla 2019 7:00
Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) a Daimler AG (Daimler) oznámili založenie spoločného globálneho podniku Foto: Daimler AG
Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding) a Daimler AG (Daimler) oznámili založenie spoločného globálneho podniku, v ktorom bude každá spoločnosť vlastniť rovnaký 50 percentný podiel. Cieľom je ďalší rozvoj značky smart, priekopníka mestskej mobility, ako lídra v segmente elektromobilov.

Na základe dohody o spoločnom podniku sa bude v novom závode v Číne špecializovanom na elektromobily montovať ďalšia generácia elektromobilov smart určená pre globálny trh, ktorej predaj sa začne v roku 2022.
Ako poznamenal Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars: „Viac ako 2,2 milióna zákazníkov považuje smart za priekopníka v oblasti mestskej mobility. Vďaka jeho úspešnému príbehu sa tešíme na ďalšie rozvíjanie značky v spolupráci s Geely Holding, silným partnerom v segmente elektromobilov. Spoločne navrhneme, vyvinieme a v Číne budeme vyrábať ďalšiu generáciu elektrických vozidiel smart pre celosvetový trh - s prvotriednymi výrobnými štandardmi a vynikajúcou úrovňou bezpečnosti značky smart. Tešíme sa na ďalšie budovanie nášho úspechu v Číne a vo svete so všetkými našimi partnermi. V závode v Hambachu sa bude v budúcnosti vyrábať kompaktný elektromobil Mercedes-Benz, čím sa zabezpečí udržanie pracovných miest ako aj ďalšie investície.”

Predstavenstvo nového spoločného podniku bude mať šesť členov. Partnerské strany v ňom budú mať rovnaký počet zástupcov. Za Daimler AG to budú Hubertus Troska, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za aktivity v Číne, Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG zodpovedná za predaj divízie Mercedes-Benz Cars a Markus Schäfer, člen divízneho predstavenstva Mercedes-Benz Cars pre výrobu a dodávateľský reťazec a menovaný člen predstavenstva zodpovedný za výskum skupiny a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars. Členmi predstavenstva za Geely Holding budú Li Shufu, predseda Geely Holding, An Conghui, prezident Geely Holding a prezident a generálny riaditeľ Geely Auto Group a Daniel Donghui Li, výkonný viceprezident a finančný riaditeľ Geely Holding.

Podľa slov Li Shufu, predsedu Geely Holding: „Plne rešpektujeme hodnotu značky smart. Táto značka má jedinečnú atraktivitu a silnú komerčnú hodnotu. Geely Holding a Daimler sa tešia na tento náročný a vzrušujúci nový projekt, prostredníctvom ktorého ďalej podporíme uvedenie prémiových elektromobilov na trh a poskytneme našim zákazníkom ešte lepšiu skúsenosť z tejto formy mobility. Ako rovnocenní partneri budeme robiť všetko preto, aby sme značku smart podporili v celosvetovom meradle. Využijeme naše skúsenosti a globálne kompetencie v oblasti manažmentu značky, vývoja a výskumu, výroby, riadenia dodávateľského reťazca a v ďalších oblastiach. Synergie z tejto spolupráce budú prínosné pre obe strany a zároveň nám umožnia ďalej rozvíjať technológie pre smart, vrátane oblasti konektivity, aby sme sa naďalej držali v čele odvetvia aj v priebehu jeho širšej transformácie.“

Partneri sa dohodli, že novú generáciu vozidiel smart z hľadiska dizajnu navrhne celosvetová sieť Mercedes-Benz Design a o oblasť vývoja sa postarajú globálne inžinierske centrá Geely. Výroba bude prebiehať v Číne.
V rámci programu vývoja vozidiel sa plánuje aj rozšírenie portfólia produktov smart do rýchlo expandujúceho segmentu B.

Predpokladá sa, že založenie spoločného podniku by malo byť ukončené do konca roku 2019. Finančné podmienky spoločného podniku zatiaľ neboli zverejnené.

Komentáre