Autá

Slovenské superšportové auto bez posilňovača riadenia a klímy

"Prezentovaný pomer hmotnosti a výkonu nemá ani Lamborghini Huracán Performance v modelovom roku 2018."

Erik Stríž, 8. júna 2017 11:00
BRUTAL S1 - Slovenské superšportové auto bez posilňovača riadenia a klímy Foto: Oficiálne fotografie
Slovensko je európska automobilová veľmoc, aspoň čo sa týka výroby a množstva zamestnancov automobiliek vzhľadom na počet obyvateľov krajiny. Nové autá sa tu nielen vyrábajú, ale niektoré aj navrhujú. Avšak aj napriek tomu, že sa Slovensko dočkalo výroby niekoľkých naozaj zaujímavých výkonných modelov, nebol medzi nimi žiadny „klasický“ superšport. Výnimkami sú slávny K1 Attack z roku 2002, Praga R1R z minulého roka a aktuálny Brutal S1. Ten má ambície stať sa viac, ako iba jediným vyrobeným kusom na demonštračné účely.
BRUTAL S1 - Slovenské superšportové auto bez posilňovača riadenia a klímy Foto: Oficiálne fotografie


Brutal S1 je rýdzo športové vozidlo orientované na výkon a jazdné vlastnosti. Jeho predprodukčná verzia sa už niekoľko mesiacov testuje a prekvapivé je, že jej výrobca má v pláne vozidlo predávať aj pre bežné cesty.

Z technického hľadiska je na automobile zaujímavé to, že ponúkne výkon minimálne 300 konských síl a hmotnosť iba 880 kilogramov. To znamená, že pomer výkonu k hmotnosti dosahuje úroveň, ktorá je typická skôr pre Lamborghini - konkrétne na jednu konskú silu výkonu pripadá 2,9 kilogramu. Vďaka tomuto pomeru by mal byť zážitok zo šoférovania nevšedný a intenzívny.

Zdroj: Brutal v Eurovea 11.4.2017 #F8 (YouTube)

Výrobca tvrdí, že do výkonnejšej verzie môže namontovať aj motor s výkonom až 600 konských síl, čo znamená, že by pomer výkonu k hmotnosti dosahoval 1:0,68. Toto nemá ani Lamborghini Huracán Performance v modelovom roku 2018. S takýmto údajom by sme mohli hovoriť o skutočne extrémnom superšporte - ale sa tiež obávať o jeho bezpečnosť. Dôvod? Vozidlo je puristicky dokonalé, nemá žiadne prvky aktívnej či pasívnej bezpečnosti.

Za nízku hmotnosť konštruktéri vďačia aj moderným ľahkým materiálom s vysokou odolnosťou. Karoséria kombinuje karbón, sklolaminát a špeciálnu penu airex, ramená náprav sú z chróm-molybdenovej ocele.

BRUTAL S1 - Slovenské superšportové auto bez posilňovača riadenia a klímy Foto: Oficiálne fotografie


V záujme znižovania celkovej váhy automobilu však športový stroj prišiel prakticky o všetky funkcie komfortu a bezpečnosti - prítomné nie sú ani funkcie ABS, ESP, klimatizácie, zvukového systému či dokonca posilňovača riadenia. Áno, v aute nie je ani servo. Je to automobilová jednoduchosť vo svojej dokonalosti, ktorá však nikdy nebude vyhovovať masám.

ODPORÚČAME AJ:
Američania zvolili celkom nový prístup do interiéru auta
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily

Komentáre