Autá

Skvelo zvládnuté testy Euro NCAP

"Nová Trieda A zvládla nárazové skúšky s vynikajúcimi výsledkami. Vďaka tomu získala najlepšie hodnotenie, päť hviezdičiek a stala sa lídrom v segmente malých rodinných vozidiel. "

Peter Škorňa, 5. februára 2019 7:00
Trieda A Foto: Daimler AG
Toto hodnotenie od Euro NCAP je uznaním úrovne bezpečnosti našich vozidiel, z čoho máme patričnú radosť. Povedal Prof. Dr. Rodolfo Schöneburg, vedúci pasívnej bezpečnosti a funkcií vozidiel divízie Mercedes-Benz Cars. „Štandardizované nárazové skúšky však predstavujú len časť z reálneho priebehu nehôd na cestách. Mercedes-Benz preto navrhuje všetky svoje konštrukčné rady s ohľadom na približne 40 rôznych situácií, ktoré môžu nastať pri nehode.“

Nová Trieda A je vzorom v oblasti aktívnej i pasívnej bezpečnosti. Do návrhu štruktúr vozidla boli zahrnuté aj poznatky z reálneho priebehu nehôd. Jadrom bezpečnostného dimenzovania karosérie je vysokostabilný bezpečnostný rám priestoru pre cestujúcich, ku stabilite ktorého prispieva použitie oceľových plechov s vysokou a najvyššou pevnosťou ako aj plechov tvrdených tlakom.

Nová Trieda A má k dispozícii najnovšie asistenčné jazdné systémy s kooperatívnou podporou vodiča vďaka rozsahom funkcií z Triedy S ponúka v oblasti aktívnej bezpečnosti najvyššiu úroveň v segmente. Trieda A dokáže v určitých situáciách prvýkrát jazdiť čiastočne automatizovane. Má presný prehľad o dopravnom dianí: zlepšené kamerové a radarové systémy dokážu predvídať na veľkú vzdialenosť.

Využíva kartografické a navigačné dát a dokáže predvídavo a komfortne prispôsobiť rýchlosť jazdy napr. pred zákrutami, križovatkami alebo kruhovými objazdmi.

Sériovo disponuje aj rozšíreným aktívnym asistentom brzdenia, ktorý v závislosti od situácie účinne pomôže zmierniť závažnosť nehôd alebo dokonca úplne zabrániť nehodám s pomalšie idúcimi vozidlami vpredu, s brzdiacimi alebo stojacimi vozidlami, ako aj s križujúcimi chodcami a cyklistami.

Komentáre