Autá

Sedem tipov, ako pripraviť auto na teplejšie počasie

"Svoje autá by sme mali kontrolovať pred každou zmenou ročného obdobia, môžeme sa tak vyvarovať poruchám a rizikám. Stačí pritom naozaj málo. "

Erik Stríž, 10. mája 2017 8:00
Ilustračná fotografia k článku „7 tipov: Ako pripraviť auto na teplejšie počasie“ Foto: Pexels

#1 Kontrola chladiča

Chladič a jeho poškodenie je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa môže motor prehrievať. Občas sa dokonca môže stať, že sa mechanicky natoľko poškodí, že sa jeho efektivita dramaticky zníži, stáva sa to predovšetkým pri čelných haváriách a dokonca aj pri drobných kolíziách.

Keď chladič funguje správne, je zabezpečený aj dobrý základ pre spoľahlivý chod motora. Kontrolu chladiča zvyčajne nevykonáte v domácich podmienkach, spravia vám ho však v každom autoservise.

#2 Doplnenie chladiacej kvapaliny

Dostatok chladiacej kvapaliny by malo byť to prvé, čo by ste mali kontrolovať nielen pred letom, ale aj priebežne. Stav hladiny tejto kvapaliny si môžete skontrolovať veľmi jednoducho, stačí otvoriť kapotu motora (u väčšiny áut je motor vpredu) a nájsť priehľadnú nádržku s ružovou (prípadne červenou) alebo modrou tekutinou.

Na tejto nádržke je mierka MAX a MIN, v rámci ktorej by mala byť hladina kvapaliny. Ak je pod úrovňou MIN, môžete si ju doplniť aj svojpomocne. Vyberajte správnu kvapalinu, iná sa leje do benzínového a iná do naftového motora. Tieto kvapaliny kúpite na akejkoľvek čerpacej stanici a keď si neviete rady, požiadajte personál o pomoc.

Pozor, novú kvapalinu nenalievajte, keď je motor horúci alebo zapnutý. V prípade núdze môžete do tejto nádržky nalievať aj destilovanú vodu.

Keď už kupujete chladiacu kvapalinu do motora, rovno môžete v motorom priestore pozrieť aj na stav vody v ostrekovačoch. Ich náplň stojí iba zopár eur, občas aj menej. Len si dajte pozor, aby ste vodu do ostrekovača nenaliali do nádržky chladenia motora alebo nebodaj do otvoru pre olej. To by ste po naštartovaní zažili veľkolepé divadlo, po ktorom by vám ostal síce krásne vyvoňaný, ale úplne odpísaný motor.

#3 Nezabudnite na batériu

Posledná zima bola dlhá a intenzívna, nie je preto prekvapujúce, že majiteľom najmä starších áut odišli autobatérie a museli si kúpiť nové. Ak vaše auto aj po zime štartuje dobre, takmer určite nemáte s batériou žiadny problém. Nie je však od veci nechať si pri najbližšej návšteve autoservisu premerať aj batériu.

Ilustračná fotografia k článku „7 tipov: Ako pripraviť auto na teplejšie počasie“ Foto: Pexels

#4 Sú pneumatiky v dobrom stave?

Možno ste po zime prezuli pneumatiky a zdá sa vám, že si celkom v poriadku, s nástupom vysokých teplôt sa však ešte budú mierne meniť. Dezén a vek pneumatiky síce nijak neovplyvníte, určite však môžete aspoň vizuálne skontrolovať ich stav a predovšetkým to, čo sú správne natlakované. Môžete to spraviť zadarmo na väčšine čerpacích staníc, sú na to určené statické alebo prenosné vzduchové kompresory.

#5 Kontrola klimatizácie

Človek si ani neuvedomuje, áno nebezpečná je vysoká teplota v interiéri, pokiaľ nejazdí bez klimatizácie. V lete počas dňa môže teplota v aute dosiahnuť aj 50 stupňov Celzia a je jasné, že to nie je zdravé a bezpečné nielen pre vodiča, ale pre celú posádku.

Servis klimatizácie zahŕňa nielen odskúšanie chladenia, ale aj dezinfekciu trubíc, výmenu filtrov a doplnenie freónu. Na zľavových portáloch dnes môžete takýto servis získať za pár eur.

Ilustračná fotografia k článku „7 tipov: Ako pripraviť auto na teplejšie počasie“ Foto: Pexels

#6 Nie je na škodu dobre auto umyť

Umývanie auta by nemalo byť iba pánakou záľubou, ale povinnosťou každého majiteľa automobilu. Čistý automobil je menej náchylný na poruchovosť a koróziu. Najmä po zime je vhodné nechať vozidlo poriadne umyť v autoumyvárni a na jeho karosériu naniesť ochranný lak alebo vosk. Auto sa vám za starostlivosť odvďačí nielen krajším zovňajškom, ale najmä menším rizikom poškodenia.

Ilustračná fotografia k článku „7 tipov: Ako pripraviť auto na teplejšie počasie“ Foto: Pexels

#7 Nezabúdajte na výmenu oleja

Alfa a omega starostlivosti o motorové vozidlo. Ľudia menia olej v rôznych intervaloch, najlepšie je tento interval hodnotiť podľa počtu odjazdených kilometrov. Niektorí menia olej každých 9-tisíc kilometrov, iní až po pätnástich tisíckach a fajnšmekri raz za 20-tisíc. Dobrý olej je pritom úplným základom v starostlivosti o motor, ktorý by nemal zanedbávať ani úplný laik.


ODPORÚČAME AJ:
Honda Civic: Najšportovejší hatchback s veľkou výbavou bezpečnostnej techniky
Audi A5 g-tron: Športiak, ktorý jazdí na zemný plyn
Mercedes-Maybach 6: Superluxusné kupé sa pustí do súboja o najbohatších zákazníkov
Nissan BladeGlider: Trojmiestny elektrický športiak ostrý ako žiletka
KIA Niro: Krásny crossover kombinuje benzín a elektromotor, jazdí aj zadarmo

Komentáre