Autá

Samojazdiace auto za sedem stoviek? Študent to zvládol celkom sám

"Študent z americkej univerzity prakticky ukázal, že výbava pre autonómne riadenie auta nemusí stáť tisíce. "

Erik Stríž, 7. marca 2017 10:00
Brevan Jorgenson a jeho kit pre autonómnu jazdu na Honda Civic Tourer Foto: Brevan Jorgenson
Ak chcete samojazdiace auto, nemusíte si hneď kupovať Teslu za cenu atakujúcu 100 tisíc eur. Študent z jednej americkej univerzity spravil samojazdiacou jeho Hondu Civic Tourer, stačila mu technika za asi 700 dolárov.

Študent využil verejne dostupnú umelú inteligenciu

Na University of Nebraska, Omaha študuje istý Brevan Jorgenson, ktorý sa v týchto dňoch zaslúžil o pozornosť médií vďaka svojmu novému vynálezu. Podarilo sa mu využiť technológie umelej inteligencie na to, aby naučil jazdiť jeho Hondu Civic. Použil na to populárnu a verejne dostupnú platformu Comma AI v jej verzii Comma Neo, ktorej bol v minulosti testerom. Táto platforma vznikla iba nedávno v San Franciscu a aj napriek tomu, že jej výsledky neboli vôbec zlé, stretla sa s legislatívnymi problémami a s neschopnosťou naplniť svoje sľuby investorom.

Do konca roka 2016 totiž spoločnosť, ktorá získala množstvo prostriedkov prostredníctvom internetového crowdfundingu, plánovala dodať prvé softvérovo-hardvérové balíčky pre autonómnu jazdu. Mali sa volať Comma One a mali byť revolúciou vo svete osobnej dopravy.

Nepodarilo sa, ale nič to nezmenilo na tom, že je služba použiteľná aj v praxi.

Výbava za 700 dolárov

Jorgenson využil platformu Comma Neo a hardvér, ktorý si na tento účel nakúpil. Dokopy ho vraj všetko vyšlo iba na 700 amerických dolárov, čo je vzhľadom na vysokú vyspelosť technológie veľmi pôsobivé. Okrem kamery s krytom vyrobeným na 3D tlačiarni použil aj smartfón OnePlus 3, na ktorom spustil aplikáciu Comma’s Openpilot code.

Ako sám uviedol po prvom januárovom teste, fungovalo to fenomenálne. Zaujímavosťou je, že počas tohto testu bol Jorgenson v aute sám, aby prípadné dôsledky nehody neznášal nikto ďalší. Zároveň však kvôli tomu chýba vierohodný svedok, ktorý by funkčnosť technológie potvrdil. Zatiaľ jediným dôkazom o funkčnosti je video, ktoré študent zhotovil sám.

Zdroj: Digitaltrends

Funguje, ale má problémy so zákonom

Keď sa študentovi vysokej školy podarí spraviť z bežného auta samojazdiace, je to veľká vec. Avšak rovnako, ako projekt Comma AI, aj on sa musí potýkať s legislatívnymi problémami. Dnes existuje iba niekoľko štátov, ktoré dovoľujú autonómne jazdiace automobily, napríklad v Spojených štátoch je ich iba päť a v jedenástich sa už problematika rieši.

Technológia, bez ohľadu na jej vyspelosť a užitočnosť, teda zatiaľ nemôže byť využívaná globálne a univerzálne. Je však iba otázkou času, kedy sa infraštruktúra a legislatíva prispôsobia novým nárokom a inovatívnym technológiám.

Už teraz Brevan Jorgenson vyhlásil, že v marci plánuje plne automatizovane absolvovať asi sedem a pol hodinovú trasu z Omahy do Denveru.


Zdroje: Automated Driving: Legislative and Regulatory Action; This College Student Turned His Honda Civic Into a Self-Driving Car for $700; A College Student Turned His Honda Civic Into a Self-Driving Car for $700


ODPORÚČAME AJ:
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado
Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších
S autami Ligier môžu na slovenských cestách jazdiť aj pätnásťroční

Komentáre