Autá

Zoznámte sa, Sweptail. Najdrahší a najkrajší Rolls Royce v histórii

"Z jeho ceny a dizajnu sa vám zatočí hlava."

Erik Stríž, 31. mája 2017 12:00
Rolls Royce Sweptail (2017) Foto: Rolls Royce
Najdrahšie a zrejme najkrajšie vozidlo vzniklo v britskom Goodwoode. Ako uvádza Rolls Royce vo svojom videu, všetko začalo čistou líniou nakreslenou ceruzkou na papier; v skutočnosti procesu vývoja tohto špeciálu predchádzala obchodná dohoda medzi zhotoviteľom a objednávateľom, výsledkom ktorej je produkt za neuveriteľných 10 miliónov britských libier. Ide tak o vôbec najdrahší nový automobil na svete. Pre porovnanie, ceny iných modelov od rovnakého výrobcu sa pohybujú na úrovni okolo pol milióna eur.

Po nakreslení dizajnu sa začalo s modelovaním do špeciálnej tvarovacej hmoty, automobil sa vyrobil v mierke 1:1. Tento model poslúžil ako vzor pre majstrov v práci s kovom, ktorí celú karosériu vyrobili ručne. Naozaj, ručne, žiadne lisovanie v továrni u dodávateľa, ale remeselná práca v dielni.

Rolls Royce Sweptail (2017) Foto: Rolls Royce
Podujatie Concorso D'Eleganza pri talianskom jazere Como hostilo aj úchvatné BMW radu 8 vo fáze konceptu, ale aj množstvo iných špičkových vozidiel. Zaradil sa k nim aj tento Rolls Royce vytvorený na objednávku jediného klienta, ktorý zožal veľmi priaznivé reakcie. Dizajn je skutočne vydarený, kombinuje v sebe precíznosť moderného automobilového dizajnu s klasikou.

Rolls je inšpirovaný starším konkurentom Bentley Continental R-Type Fastback Coupe z roku 1952, ktorý nový majiteľ vlastní tiež. Ďalej sa vychádzalo aj z dizajnu klasických automobilových legiend Bentley Continental R Jack Barclay Edition by Mulliner a Rolls-Royce Phantom Coupe. Práve z Phantom Coupe si Sweptail požičal dizajn prednej masky s typickými okrúhlymi svetlometmi.

Rolls Royce Sweptail (2017) Foto: Rolls Royce
Sú to však zadné partie, ktoré na automobile upútajú najviac. Pri pohľade z boku je vidieť pomaly sa zvažujúcu siluetu, ktorá je vo svojej časti presklená. Až pri pohľade odzadu sa odhaľuje plná krása tohto riešenia, výsledkom spolupráce dizajnérov a konštruktérov je výrazne dynamický vzhľad v celkom atypickom prevedení. Presklená je celá strecha vozidla, priehľadné sklo je teda potiahnuté od predku až takmer k samému koncu auta.

O remeselnom majstrovstve značky Rolls Royce hovorí aj samotná karoséria, tá je celá z jedného kusu hliníka. Iba dvere a kapoty sú samostatné diely, budia však dojem súvislého lešteného povrchu.

Zdroj: Rolls-Royce Sweptail $13 million - World's Most Expensive Car! (youtube.com)

Zaujímavosťou je, že tento zákazník schopný vyplatiť 8-miestnu sumu v eurách si v minulosti nechať pripraviť špeciálne verzie automobilov aj u Ferrari. Na objednávku mu firma z Maranella vyrobila model Ferrari F12 TRS a hneď dvakrát.

Asi nemá hlboko do vrecka. Máme teda tušenie, že o tomto špeciálnom zákazníkovi ešte budeme v budúcnosti počuť.


ODPORÚČAME AJ:
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado
Poznáme ju asi všetci. No meno krásnej Victorie od Fordu je zabudnuté
Jeden z najkrajších medzivojnových veteránov sveta je iba replika
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších
Veterán ako zo sci-fi: Čím zaujmú prvé modely Alfa Romeo?
Šialené rozoberanie starého amerického pick-upu

Komentáre