Autá

Reálny dôkaz inovácií

"Nová generácia vozidiel GLE potvrdzuje - v rámci svojho segmentu – oprávnené líderstvo v oblasti inovácie, dynamiky jazdy, precíznosti, individuálnosti a dizajnu. "

Peter Škorňa, 9. marca 2019 6:00
Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Foto: Daimler AG
Najnovší model Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ je toho najlepším dôkazom. Zvýšený výkon a aj plne variabilná technológia náhonu na všetky kolesá sú kľúčovými „vylepšeniami“ už tak zánovného vozidla. A nielen to. O nevšednú dynamiku jazdy nového SUV modelu sa stará elektrifikovaný trojlitrový motor s dvojitým preplňovaním pomocou turbodúchadla a prídavného elektrického kompresora. Reaguje extrémne spontánne, a zároveň poskytuje dynamické reakcie bez tzv. turbodiery.

Vďaka tomu dosahuje tento radový šesťvalec výkon 320 kW (435 k) a poskytuje maximálny krútiaci moment 520 Nm. Na časovo obmedzenú dobu mu dokáže poskytnúť „rabaku“ v podobe zvýšeného výkonu a dynamiky štartovací generátor (uložený medzi motorom a prevodovkou) s hybridnou funkciou EQ Boost, vďaka výkonu 16 kW a krútiacemu momentu 250 Nm, ktorý navyše napája 48 voltovú napäťovú sústavu. Naďalej sa používa aj 12-voltová sústava, ktorá zásobuje osvetlenie, kokpit, ukazovatele infotainmentu a riadiace prístroje.

Výsledný efekt stojí za to: GLE 53 4MATIC+ zrýchli z 0 na 100 km/h len za 5,3 sekundy, s maximálnou elektronicky regulovanou rýchlosťou 250 km/h. Zároveň, vďaka hybridným funkciám sa dosahujú nižšie hodnoty spotreby.



Aké by to bolo prémiové vozidlo, ktoré by neposkytlo aj primeranú zábavu. Jednou z jej foriem, garantujúcou mimoriadny zvukový zážitok, poskytuje voliteľná prepínateľná výfuková sústava AMG Performance, v rámci ktorej variabilne nastaviteľné výfukové klapky po stlačení tlačidla menia zvuk vozidla. Emócie dostanú zabrať aj pri radení s extrémne krátkymi časmi preradenia, ktoré zabezpečí 9-stupňová automatická prevodovka AMG SPEEDSHIFT TCT (Torque-Clutch Transmission).

Novinka je vybavená aj plne variabilným náhonom na všetky kolesá AMG Performance 4MATIC+, garantujúcim maximálnu dynamiku a trakciu. Pomocou neho inteligentné riadenie variabilne spája neustále poháňanú zadnú nápravu s prednou nápravou a priebežne vypočítava optimálne rozdelenie krútiaceho momentu – v závislosti od jazdnej situácie a želania vodiča.

Ďalšou technologickou inováciou, inštalovanou v GLE 53 4MATIC+ je podvozok AMG ACTIVE RIDE CONTROL. Ten bol úplne nanovo vyvinutý na báze vzduchového pruženia AMG RIDE CONTROL+ s elektromechanickou stabilizáciou nakláňania, pomocou dvoch nezávisle pracujúcich elektromechanických aktuátorov na prednej aj zadnej náprave, ako aj plne variabilným rozdeľovaním momentu. Vzduchové pruženie AMG RIDE CONTROL+ s mimoriadne športovým nastavením pruženia a tlmenia a s adaptívnym nastaviteľným tlmením ADS+ (systém adaptívneho tlmenia) je kombináciou vynikajúcej dynamiky jazdy a vysokého komfortu odvaľovania. Predvoliť možno tri úrovne charakteristiky tlmenia Komfort, Šport a Šport+, pričom v teréne je možné využiť aj ďalšie dva stupne: Cestička a Piesok.

Nové SUV disponuje siedmimi jazdnými programami: stupne Klzká vozovka, Komfort, Šport, Šport+ a Individuálny boli doplnené o nastavenia pre terén: Cestička a Piesok. AMG DYNAMIC SELECT im prispôsobuje parametre, akými sú odozva motora a prevodovky, krivka závislosti plynového pedála a riadenia, tlmenie podvozka alebo zvuk.

V rámci jazdných programov AMG DYNAMIC SELECT je integrovaná regulácia dynamiky jazdy DYNAMIKA AMG. V rámci stupňov Základné, Rozšírené a Profesionálne ovplyvňuje napríklad stratégie regulácie ESP® (elektronický systém stabilizácie) alebo náhonu na všetky kolesá. V rámci terénnych jazdných programov Cestička a Piesok sú v prípade vypnutého systému ESP® k dispozícii ešte stupne Traction a Slide.

Nový model GLE 53 4MATIC+ z hľadiska dizajnového prevedenia pôsobí už na prvý pohľad ako športovo založený, exkluzívny a dominantne progresívny „švihák.“ Obloženie chladiča, špecifického práve pre modely AMG s 15 vertikálnymi pochrómovanými výstuhami jasne definuje jeho genetickú príslušnosť k modelovej rodine AMG.

Pokiaľ si k tomu pripočítame hviezdu v dvojitom krúžku, úzke svetlomety a výraznú výstuhu v tvare A v spojleri predného nárazníka, či sériovo montované 20-palcové disky z ľahkej zliatiny s nápisom AMG (na želanie je k dispozícii až sedem variantov diskov s rozmermi od 20 do 22 palcov), pochopíme, že je to výnimočný nefalšovaný AMG model. Jeho atraktívnosť „rastie“ s balíkom AMG Night dodávaným na želanie.



V rámci interiéru je veľmi účelným a praktickým aj voliteľný sklopný tretí rad sedadiel, vďaka ktorému vozidlo možno premeniť na sedemmiestne. A nielen to. Vďaka funkcii EASY-ENTRY plne elektricky nastaviteľného druhého radu sedadiel, sa obaja cestujúci - sediaci úplne vzadu - pohodlne dostanú na svoje miesta. Pevnou súčasťou tohto segmentu vozidiel – a nové SUV nie je výnimkou – je aj volant AMG Performance v čiernej koži napa s červeným kontrastným ozdobným švom a s červenou značkou na 12. hodine. Okrem hliníkových radiacich páčok sa vyznačuje intuitívne ovládateľnými tlačidlami dotykového ovládania, pričom celý infotainment možno ovládať pomocou stieracích pohybov prstom.

Charakteristické čierne prvky vytvárajú akúsi vizuálnu DNA nového SUV. Objavujú sa na sedadlách, ktoré sú sériovo vybavené poťahmi z imitácie kože ARTICO/čierneho mikrovlákna DINAMICA s červenými kontrastnými ozdobnými švami. Športový charakter zvýrazňuje čierne čalúnenie stropu a ozdobné prvky z kefovaného svetlého hliníka, pričom sú k dispozícii dodávané na želanie aj rôzne kožené poťahy sedadiel a široká ponuka hodnotných ozdobných prvkov. Športový ráz dodávajú interiéru aj ozdobné prvky AMG z uhlíkových vlákien.

Je prirodzené, že v novom SUV je súčasťou sériovej výbavy inovatívna koncepcia obsluhy a zobrazovania MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Vďaka voliteľne dostupnej mimoriadnej výbave AMG TRACK PACE možno MBUX rozšíriť o virtuálneho inžiniera, prostredníctvom ktorého možno snímať a podrobne analyzovať viac ako 80 špecifických údajov o vozidle, ako aj časy na uzavretých tratiach mimo verejných komunikácií.

Aký by to bol prémiový model, keby svojim majiteľom neponúkal čosi navyše. V prípade vozidla Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ to je zmysly (a aj zmyselnosť) povzbudzujúca exkluzívna športová vôňa interiéru, nazvaná AMG#63 a dodávaná v rámci balíka AIR-BALANCE. Aj jej prítomnosť v novom modeli prémiového SUV len dokazuje, že pokiaľ sa preň rozhodnete, nepochybíte. Skôr naopak – bude to pre vás skutočne „dobrá partia“, ktorú vám ostatní budú len závidieť.

Komentáre