Autá

Pripevnili auto na dron a ukázali, ako bude vyzerať budúcnosť dopravy

"Italdesign Pop.Up je hybrid medzi osobným automobilom a dronom schopným odniesť dvoch ľudí. Spolupracoval na ňom aj letecký gigant Airbus. "

Erik Stríž, 16. marca 2017 9:00
Mobilita budúcnosti: Airbus Italdesign Pop.Up Foto: Airbus / Italdesign
Na autosalóne v Ženeve sa odprezentoval aj koncept osobného vozidla budúcnosti, ktorý už nie je viazaný na povrch vozovky. Chce byť víziou mestskej mobility, ktorá poskytne reálnu alternatívu k neustále rastúcemu počtu automobilov v mestách.

Spoločnosť Airbus, ktorá sa na realizáciu tohto projektu spojila so značkou Italdesign, uvádza, že v priebehu najbližších 20 rokov budú až dve tretiny ľudskej populácie žiť v mestách a megamestách s viac ako 10 miliónmi obyvateľov. Len si to predstavte, takmer dvojnásobok Slovenska na ploche jedného obrovského mesta. Táto vízia sa už dnes napĺňa predovšetkým v Spojených štátoch a v Ázii a vzbudzuje obavy o budúcnosti osobnej dopravy. Je očividné, že postupne bude potrebné začať obmedzovať vstup osobných automobilov do miest a ich obyvatelia sa začnú spoliehať na verejnú dopravu a iné alternatívy prepravy.

Zdroj: Urban mobility takes shape with Italdesign and Airbus’ Pop.Up (youtube.com)

Koncepčné vozidlo Pop.Up vidí do doby, keď bude mobilita autonómna a automobily sa budú zdieľať ako taxíky. Na mobilnom telefóne alebo akomkoľvek inom modernom zariadení pripojenom na internet si zavoláte dopravný prostriedok a určíte mu cieľovú destináciu. Podľa toho, kde sa práve nachádzate a kam máte namierené, sa Pop.Up rozhodne, či vás odvezie po ceste alebo vzduchom.

Kokpit vozidla ostáva vždy ten istý, mení sa iba pohon. V základnom režime je na spodnú časť kokpitu pripevnený podvozok s kolesami, v rozšírenom režime sa na jeho vrch automaticky pripevní výkonná kvadrokotéra.

V porovnaní s takým slovenským Aeromobilom je to celkom odlišný prístup k výrobe lietajúceho auta. Nepotrebuje žiadnu vzletovú a pristávaciu dráhu, pretože lieta ako dron a helikoptéra, vzlet je možný aj kolmo vertikálne.

Autonómne riadenie po zemi a vo vzduchu má za dôsledok výhodu, že ani jeden z pasažierov nemusí mať vodičské alebo pilotské oprávnenie. Osobe v Pop.Up stačí vedieť, kam má namierené, o všetko ostatné sa má postarať počítač.

Kabína, bez ohľadu na to, či je práve napojená na dron alebo podvozok s kolesami, sa po transporte zákazníka vráti na základňu s nabíjačkou, aby sa pripravila pre ďalšiu prepravu.

A budúcnosť tohto jedinečného vynálezu? Dnes je to koncept, zhmotnená vízia, ale nemá ambície stať sa vzorom pre reálny dopravný prostriedok. Spoločnosť Airbus ním poukazuje na smer, akým by sa mala v budúcnosti uberať mestská doprava. Aby však mohol niečo podobné zrealizovať, najprv by musel podnietiť legislatívne zmeny a, samozrejme, upraviť aj infraštruktúru miest. Káble vedené nad cestami by v prípade lietajúcich osobných dronov boli doslova nežiadúce…


ODPORÚČAME AJ:
Môže vás závodná hra naučiť jazdiť aj v skutočnosti? Áno, ale...
Najkrajší tohtoročný automobilový koncept ukázali Japonci
Malý hybrid dokáže zabrzdiť aj sám, keď vodič prehliadne chodcov
V USA majú nový spôsob ukončenia autonaháňačky: Zamotať sa do kolesa
Fanúšikovia talianskeho dizajnu jasajú, SUV od Alfy vyzerá skvele
Automobilky na diaľku zablokujú auto alebo prinesú benzín

Komentáre