Autá

Prichádzajú luxusné terénne kombíky

"Sú veľmi drahé, ale mimoriadne praktické a komfortné. Najnovšie terénne kombi modely od Mercedesu a Volva sa popasujú v boji o náročného zákazníka. "

Erik Stríž, 24. septembra 2016 10:00
Volvo V90 Cross Country (2017) Foto: Volvo
Všetci tí, ktorým sa páčilo Audi A6 Allroad, ale preferovali radšej Mercedesy alebo Volvá, majú konečne dôvod na radosť. Aj tieto dve prémiové automobilky zaradili do svojho portfólia modely, ktoré vedia skvele jazdiť, majú obrovský kufor a zvýšený podvozok s ochrannými prvkami. K tomu ešte komfort ako pre prezidenta a vo výsledku máme dokonalý automobil.

Volvo V90 Cross Country (2017) Foto: Volvo

Švédske kombi má vyšší podvozok ako naše SUV-čka

Ikonické kombi do terénu od značky Volvo sa dočkalo svojho nástupcu. Už sa nevolá XC70, ale V90 a je krajšie a praktickejšie, ako kedykoľvek predtým.

Volvo V90 Cross Country je splneným snom všetkých ľudí, ktorí si niekedy kúpili kombi s nižším podvozkom. Veľmi rýchlo totiž zistili, že sa s takým vozidlom jednoducho nedá na Slovensku jazdiť. Riešenie od Volva v podobe modelu XC70, ktorý poskytoval to najlepšie z niekoľkých automobilových typov, je teraz modernizovaný, krajší, technicky vyspelejší, skrátka po každej stránke vylepšený. Aj jeho názov sa zmenil, prispôsoboval sa novému typovému označovaniu automobilky, o ktorej už dnes nikto nemôže pochybovať, že je prémiová.

Zdroj: Adventure That Knows No Limits (youtube.com)


Nové Volvo sa v porovnaní so svojím predchodcom zásadne zmenilo, využíva však odkazy na pôvodný dizajn. Modernejšia je kapota, predné i zadné svetlomety vybavené LED osvetlením, nápadné sú najmä ostro rezané rysy a celkovo prevládajúce hrany. XC70 nadväzuje na dizajn, ktorý je momentálne pre Volvo typický, spomedzi ostatných modelov sa najviac podobá na veľké SUV XC90. Dôkladnejší pohľad na novinku však prezrádza aj početné nadväznosti na dizajn pôvodcu, viditeľné sú najmä na tvare zadných svetiel a predných svetlometov (hoci majú celkom novú modernú grafiku).

Kombi je predurčené do terénu, má preto oplastovanie spodných okrajov podvozka a vysokú svetlú výšku, ktorá prekonáva aj niekoľko crossoverov a kompaktných SUV-čiek.

Mercedes-Benz triedy E All-Terrain kombi Foto: Mercedes-Benz

Mercedes triedy E trocha inak

Konkurentom pre švédske terénne kombi bude Audi A6 Allroad a po novom aj úplne nový Mercedes-Benz triedy E kombi s prívlastkom All-Terrain. Ten bude jazdiť ako svoj východzí model, trieda E vo variante kombi, ponúkne však jazdný režim prispôsobený pre jazdu nespevnenou vozovkou. Krížiť nápravy ako džíp ale asi nebude.

Zdroj: The new E-Class All-Terrain – Trailer – Mercedes-Benz Original (youtube.com)


Novinka zaplní tú medzeru v modelovej ponuke, ktorá Mercedesu podľa mnohých veľmi chýbala. Automobilka teraz preniesla svoje bohaté skúsenosti zo sveta off-roadov do triedy E, ktorá sa vždy pýšila vyspelými technológiami, komfortom a skvostnými jazdnými vlastnosťami na dobré cesty. Po novom si však poradí aj s cestami horšími, dokonca aj s necestami.

Nemyslíme si, že by niekto na kombíku triedy E išiel zdolávať skaly a pieskové duny, avšak už samotný názov All-Terrain znie veľmi odvážne. Chceli by sme veriť, že kombi triedy E bude skutočne vedieť jazdiť akýmkoľvek terénom.
Zdroje: oficiálne správy Mercedes-Benz a Volvo Cars


ODPORÚČAME AJ:
Lokomotíva alebo auto? Tento veterán skombinoval oboje dovedna
Staré britské automobilky dostávajú druhý dych
Najdôležitejší automobil v histórii
Niekdajší Žiguli vyrába autá aj dnes - a vôbec nie sú zlé!
Koľko by ste zaplatili za staré rozpadajúce sa auto? Čo tak 83-tisíc?
Staré televízne reklamy na autá: Jednoduché zábery a veľa rečí

Komentáre