Autá

Prevážate v aute psa? Dbajte na jeho bezpečnosť aj kvôli sebe

"Pes v aute si zaslúži rovnakú bezpečnosť, ako ľudskí pasažieri. Minimálne preto, aby ich pri prípadnej havárii nezranili aj vás. "

Erik Stríž, 11. júla 2016 13:00
Prevážate v aute psíkov? Dbajte na ich bezpečnosť Foto: Pixabay
Leto je obdobie, kedy používame autá nielen na cestu z práce a do nej, ale aj na výlety. A keďže množstvo z nás má aj nejakého domáceho miláčika, psa či mačku, často vozíme v autách aj ich. Takéto preváženie má však nielen svoje nesporné výhody (teda také, že zviera nezostáva v byte osamotené), ale aj povinnosti. Medzi tie patrí aj potreba zabezpečiť zvieraťu takú bezpečnosť, aby v prípade problému na cestách neublížilo sebe alebo ostatným pasažierom vo vozidle.

Prevážate v aute psíkov? Dbajte na ich bezpečnosť Foto: Pixabay

Zákon sa nevyjadruje presne


“Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť prepravovaných zvierat ani bezpečnosť cestnej premávky.” Takto znie jediná zmienka o bezpečnostných nárokoch na prevoz zvieraťa v osobnom automobile, ohliadnúc od prepravy poľnohospodárskych zvierat, v našich zákonoch. Konkrétne tento nájdete ako Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z., v časti § 51 Preprava nákladu.

Je zaujímavé, že aj napriek dlhoročnému upozorňovaniu odborných motoristických médií na tento nedostatok sa vo formulácii zákona za roky nezmenilo vôbec nič.

Táto medzera v legislatíve znamená, že vodič nemôže sám celkom presne posúdiť, ako sa budú v prípade policajnej kontroly orgány na prítomnosť zvieraťa v aute pozerať. Nenašli sme prípad, kedy by dostal niekto pokutu za to, že nesprávne zabezpečil psa, ale netrúfame si s určitosťou tvrdiť, že sa tak nikdy nestalo a nestane.

Prevážate v aute psíkov? Dbajte na ich bezpečnosť Foto: Pixabay

Prevencia v záujme vlastnej bezpečnosti


Minimálne v záujme ochrany vlastného zdravia by ste však mali dbať na to, ako prevážate psov a mačky. Ak zviera vysedáva na zadnom alebo prednom sedadle bez akéhokoľvek zabezpečenia, hrozí v prípade nehody jeho neriadený pohyb po interiéri. Ak nastane prudké spomalenie, zastavenie alebo dokonca prevrátenie automobilu, všetko neupevnené bude po interiéri doslovne lietať - v prípade ťažkých a veľkých psov to môže predstavovať veľké riziko nielen pre neho samotného.

Ideálne je, keď psovi alebo mačke zabránite vo voľnom pohybe po tej časti interiéru, ktorá je určená pre ľudí. Ak je pes väčší, je vhodné vytvoriť mu v kufri auta (ak máte kombi, hatchback alebo SUV) komfortné podmienky - napríklad deku na podlahe, prípadne mäkký materiál po vnútornom obvode batožinového priestoru.

V prípade, že chcete mať zviera pri sebe v prednej časti kokpitu, existujú rôzne riešenia, ako ich zabezpečiť. Napríklad špeciálne postroje, ktoré sa dajú pripútať k bezpečnostným pásom. Pri ich použití údajne psíka pásy zdržia v prípade prudkého zastavenia vozidla alebo aj pri jeho prevrátení.

Jednoduchším riešením je menšie psa alebo mačku umiestniť do tašky alebo klietky. Klietka sama o sebe veľmi bezpečná byť nemusí, ale keď sa pomocou bezpečnostného pásu pripúta k sedadlu, znižuje riziko zranenia zvieraťa alebo posádky.

Textílne tašky na psov sa zvyčajne nepripútajú pásmi o sedadlá, ľudia ich majú na nohách alebo v priestore určenom pre nohy. Tam, nech to už vyzerá akokoľvek, je zviera v oveľa väčšom bezpečí, ako keby bolo položené niekde na sedadle. V prípade kolízie má totiž iba pomerne málo miesta na pohyb a aj samotná textílna taška môže nárazy výrazne stlmiť.

Prevážate v aute psíkov? Dbajte na ich bezpečnosť Foto: Pixabay



Zdroj: Zákon č. 8/2009 Z. z. Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov

ODPORÚČAME AJ:
Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný
Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu
Jednokolesová elektrická motorka jazdí potichu
Špeciálny invalidný vozík od nemeckej automobilky bude pretekať v Riu
Sci-fi motorka zo Slovinska budí celosvetový záujem

Komentáre