Autá

Poškodené čelné sklo auta nemusí poisťovňa preplatiť

"Pokiaľ majiteľ auta nemá uzatvorené vlastné havarijné poistenie, mal by si poistiť celoročne iba poškodenie čelného skla. "

TASR, 4. februára 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Najčastejšou škodovou udalosťou je poškodenie čelného skla od odskočeného kamienka. Hrozí najmä teraz v období poľadovíc, kedy sa cesty husto posypávajú štrkom. Túto nepríjemnú situáciu zažil už nejeden aktívny vodič.

Nepríjemné je aj to, že poškodené čelné sklo nemusí poisťovňa preplatiť, najmä keď chýba potrebné pripoistenie.

"Poisťovne škodu na čelnom skle z PZP nepreplácajú, pretože je veľmi ťažké preukázať vinníka škody. Odskočený kamienok sa prakticky nedá dokázať a vždy ide o tvrdenie proti tvrdeniu. Ak aj vinník udalosť potvrdí, poisťovňa sa pýta, ako mohol vidieť dozadu. Tento prípad je väčšinou označený ako vopred dohodnutý," zdôrazňuje Pavol Michalec zo spoločnosti Universal maklérsky dom.

Michalec radí, že pokiaľ majiteľ auta nemá uzatvorené vlastné havarijné poistenie, mal by si poistiť celoročne iba poškodenie čelného skla. V porovnaní s cenou čelného skla pri jeho výmene je cena poistenia voči škode symbolická.

V prípade, že auto nie je havarijne poistené a nemá ani poistenie čelného skla, poisťovňa preplatí vzniknutú škodu, len keď je v aute kamera, ktorá poistnú udalosť potvrdí.

ODPORÚČAME AJ:
Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu
Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný
Vodný skúter a cestná motorka v jednom
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Hybrid motorky a bicykla bude jazdiť kopcovitým San Franciscom

Komentáre