Autá

Auto stavané na ťahanie 3,5-tonového vozíka v teste odtiahlo 285 ton

"Reklama dnes musí byť nielen vizuálne príťažlivá, ale občas aj šokujúca. Je dostatočne šokujúce zistenie, že športové SUV-čko odtiahlo celé dopravné lietadlo Airbus?"

Erik Stríž, 6. mája 2017 11:00
Porsche Cayenne Turbo S ťahá celý 285-tonový Airbus Foto: Porsche
Toto je už priveľký extrém, ale vyzerá to tak, že je položený na reálnych základoch. Spoločnosti Air France a Porsche sa rozhodli odprezentovať spoločne na experimente, ktorý by sa mal stať virálom. Videá z experimentu sú na YouTube, Vimeo a na sociálnych sieťach, kde postupne získavajú nové a nové zhliadnutia.

Nie sú to milióny videní v priebehu prvých hodín po zverejnení, ale určite sa Porsche zaslúžilo o rešpekt fanúšikov motorizmu. Oficiálne totiž pri svojom modeli Cayenne Turbo S uvádza, že je stavané na ťahanie prívesného vozíka s maximálnou hmotnosťou 3,5 tony. V experimente však toto SUV-čko odtiahlo celé dopravné lietadlo, 285-tonový Airbus A380!

Cayenne s profesionálnym vodičom ťahal obrovský Airbus, najväčšie dopravné lietadlo na svete, celých 42 metrov. Porsche pritom uvádza, že po tom, čo lietadlo odtiahol benzínový model Turbo S, to zvládol aj naftový Diesel S. Automobily predtým absolvovali cestu z Londýna do Paríža a potom späť, údajne bez najmenšieho poškodenia.


Zdroj: Air France and Porsche: New Guinness World Records title from Porsche AG on Vimeo.

SUV-čko sa týmto výkonom zaradilo do Guinessovej knihy rekordov. Dodávame, že Cayenne Turbo S je vybavený benzínovým motorom s preplňovaním, objemom valcov až 4,8 litra, usporiadaním V8 a výkonom 570 konských síl. Za schopnosť ťahať obrovskú hmotnosť sa zaslúžil aj krútiaci moment na úrovni maximálnych 800 Nm, čo je aj vo svete športových automobilov nadpriemer.

Zaujímavosťou je, že pred trinástimi rokmi rovnaký pokus spravil aj koncern Volkswagen so svojím SUV-čkom Touareg. S naftovým motorom V10 TDI vtedy odtiahol slávny Jumbo Jet (Boeing 747-200). V porovnaní s aktuálnym držiteľom guinessovho rekordu odtiahol o 115 ton menej.


ODPORÚČAME AJ:
Ľudová kórejská automobilka sa pustila do výroby športového sedanu
Divoké koncepty áut budúcnosti
Evolúcia dizajnu nášho najpopulárnejšieho sedanu
Nový luxusný elektromobil príde opäť z USA, osloví aj fanúšikov Tesly
Fanúšikovia talianskeho dizajnu jasajú, SUV od Alfy vyzerá skvele

Komentáre