Autá

Policajti varujú: Jeseň prináša nástrahy pre vodičov

"Nielen zima je ťažkým obdobím pre vodičov. Na jeseň sa tiež môžu vyskytnúť rôzne problémy."

TASR, 27. septembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Každé ročné obdobie prináša so sebou riziká, ktoré sa odzrkadľujú aj na cestách, upozorňujú policajti. Počas jesene často sťažuje vodičom podmienky na jazdu dážď a hmly, čo má za následok zníženú viditeľnosť, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku dopravných kolízií. Nebezpečný je aj čas, keď sa stmieva a rozvidnieva.

"Je dôležité uvedomiť si, že leto je už definitívne za nami a heslo vidieť a byť videný je ešte dôležitejšie ako obyčajne nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov. Vodiči musia ešte viac predvídať, prispôsobiť jazdu nielen svojim schopnostiam, ale aj poveternostným podmienkam. Tam, kde je veľká pravdepodobnosť, že na cestu vybehne chodec, treba radšej spomaliť," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš
V prípade cyklistov je dôležité myslieť na osvetlenie bicykla. Život často zachráni malý reflexný prvok - pásik alebo nálepka na taške či oblečení. Bezpečnosť zvyšuje prechádzanie cez cestu na miestach na to určených, teda priechody a chodníky. "Pri prechode cez cestu sa treba viackrát presvedčiť, či je možné vstúpiť na vozovku. A to tak, že sa pozrieme vľavo, potom vpravo, zasa vľavo a prejsť len vtedy, ak sa nepribližuje automobil," upozornila Baloghová.

Pozor na zvieratá


Medzi nástrahy jesene pre vodičov patrí aj lesná či poľná zver. Od vodičov sa v tomto období vyžaduje väčšia opatrnosť a predvídavosť na miestach, kde je pravdepodobné, že sa zver na ceste objaví. "Ak sa už zviera dostane na vozovku, neodporúčame vodičom, aby sa pokúšali zvieratám vyhnúť vo vysokých rýchlostiach. Následky šmyku môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom. To platí najmä pri jazde po diaľnici," radí Baloghová.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Pozor treba dávať aj na jesenné poľnohospodárske práce, kde možno očakávať znečistenie vozovky od blata. Problémy môže spôsobiť aj opadané lístie na ceste a s tým spojené nebezpečenstvo šmyku.

Komentáre