Autá

Plne elektrické trojnápravové ťažké nákladné už jazdí

"Prvé plne elektrické trojnápravové ťažké nákladné 25-tonové vozidlo Mercedes-Benz eActros s dojazdom až 200 km jazdí od septembra v bežnej prevádzke pre spoločnosť Hermes."

Peter Škorňa, 21. októbra 2018 8:00
Mercedes-Benz eActros Foto: Daimler AG
Pre nemeckú spoločnosť, podnikajúcu v obchodných a logistických službách ho na testovanie ako prvej poskytla divízia Mercedes-Benz Trucks. Vozidlo Mercedes-Benz eActros poháňajú dva elektromotory, s výkonom 2 x 126 kW/485 Nm; dosahujúcimi po sprevodovaní otáčky 11-tisíc Nm.

Najväčšie prípustné zaťaženie jednej nápravy má 11,5 tony, pričom dva lítium-iónové akumulátory vozidla s výkonom 240 kWh možno úplne nabiť počas dvoch až jedenásť hodín.

V priebehu tohto roku budú integrované vozidlá eActros do autoparkov (ako náhrada za bežné dieselové) ďalším vybratým zákazníkom. Celkovo sa do približne dvojročného skúšobného obdobia desiatich vozidiel eActros zapojí 20 zákazníkov z rozličných odvetví.

Vyskúšajú ako sú na každodenné používanie vhodné vozidlá eActros nielen dvojnápravové 18-tonové či trojnápravové 25-tonové ale aj v rôznych variantoch nadstavieb: od chladiarenskej cez skriňovú alebo zaplachtenú až po silo.


Komentáre