Autá

Pickupy budú opäť v móde, automobilky z nich spravia imidžovky

"Pickupy nie sú SUV-čka, ale veľké vozidlá pre ľudí, ktorí vedia oceniť robustnosť, praktické terénne vlastnosti. Po novom sa môžu stať aj záležitosťou spoločenského statusu a imidžu. "

Erik Stríž, 15. novembra 2016 10:00
Fiat Fullback (2016) Foto: Fiat
V roku 2014 bolo v regióne EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika) predaných viac ako 675-tisíc kusov automobilov, ktoré sa zaraďujú do kategórie pickup. To predstavuje skoro neskutočných až 23 percent všetkých typov osobných automobilov určených pre bežných spotrebiteľov, takzvaného segmentu LCV (Light Commercial Vehicle).

Pre automobilky je to veľmi lukratívny priestor, do ktorého sa vyplatí investovať. Vedia to značky Nissan aj Toyota, ktoré sú považované za lídrov v oblasti pickupov, ale aj Mercedes-Benz a Fiat. Práve Mercedes a Fiat posledné týždne a mesiace dokazujú, že tento automobilový segment považujú za dôležitý a plánujú ponúknuť trhu celkom nové modely s pridanou úžitkovou hodnotou.

Fiat Fullback

Produkčnú verziu modelu Fullback poznáme už dlhší čas, ale stále patrí medzi tie najnovšie. Pozitívnym prekvapením bolo, že vyzerá ako jeho pôvodný koncept, čo sa v automobilom priemysle nevidí často. Fullback bude patriť pod špecializovanú značku Fiat Professional a bude ho možné získať v štyroch variantoch (Single Cab, Extended Cab, Double Cab a Chassis), avšak nie všetky budú k dispozícii na každom trhu. Automobilka ponuku prispôsobuje vlastným očakávaniam o dopyte.

Automobilka uvádza, že názov Fullback nie je iba vecou marketingu a imidžu. V americkom rugby je Fullback posledný človek v línii obrany a tiež obranca v útoku. Fiat tým chce zdôrazniť, že jeho pickup zvládne všetky situácie, do ktorých bude postavený.

Mercedes-Benz triedy X

Luxusné a praktické, taká má byť úplne nová modelová trieda X od nemeckého Mercedesu. Tieto špičkové automobily s futuristickým dizajnom budú vyrábané s ohľadom na typického zákazníka značky Mercedes, ktorý vyžaduje vysokú mieru pohodlia, bezpečnosť bez kompromisov a, pokiaľ je to možné, aj luxus v interiéri. Ten sa prejaví vo forme kvalitných materiálov a pokrokovej techniky, napríklad displejov multimediálneho systému a moderných prvkov ovládania.

Mercedes-Benz triedy X (Pick-up koncept) Foto: Mercedes-Benz
Trieda X bude ponúkať vysokú úroveň úžitkovosti pre svoje veľké rozmery a priestor za kabínou. Prekvapivé je, že dizajn prednej masky a svetlometov sa bude výrazne odlišovať od ostatných súčasných modelov značky, koncept dizajnovej čistoty posunie na ešte vyššiu úroveň.

Nové pickupy od Mercedesu budú vyrábané v spolupráci s koncernom Renault-Nissan, produkcia pre regióny Európa, Austrália a Južná Amerika bude spustená v španielskej Barcelone v priebehu roka 2017.





ODPORÚČAME AJ:
Prvé SUV zo Španielska dostalo nemecké akcenty a prekvapivo nízku cenu
Dajú sa pomocou tereňákov búrať domy? Američania tvrdia, že áno
Taliani a ich pokus napodobniť americký džíp
Pick-up s úchvatným dizajnom odvezie osem ľudí aj s jachtou
Návod: Ako zničiť luxusné SUV? Hlavne sa nenechať odradiť múrom

Komentáre