Autá

Perlová svadba oslávená tridsiatkou nových autobusov

"Keď strávite s niekým v manželstve tridsať spoločných rokov, hovorí sa, že oslavujete symbolickú perlovú svadbu, pretože je to veľká vzácnosť, prirovnávaná k náhrdelníku s tridsiatimi perlami..."

Peter Škorňa, 27. decembra 2018 10:00
Foto: Daimler AG
Nakoľko jeden z najstarších ponovembrových prepravcov na Slovensku – spoločnosť Turancar oslavuje budúci rok svoje tridsaťročné pôsobenie na trhu, doprial si k tomuto sviatku aj výnimočný dar, v podobe tridsiatky nových autobusov SETRA ComfortClass.

„Keďže je väčšina môjho života a života mojej rodiny j neodmysliteľne už tridsať rokov zviazaná s mojou spoločnosťou, rozhodol som sa, že jej venujem symbolický dar - v podobe tridsiatich nových „hviezdnych“ autobusov...“ vysvetľuje Viliam Turan, majiteľ spomínanej spoločnosti dôvod, prečo v priebehu dvoch rokov rozšíri vozový park jeho úspešnej spoločnosti až 30 nových autobusov.




Spoločnosť prevzala v prvej tranži jedenásť autobusov SETRA ComfortClass troch modelových radov a to S 515 HD, S 516 HD/2 a S 519 HD. O pohon zájazdových autobusov kráľovskej triedy sa stará 6-valcový radový motor OM 470 s objemom 10,7l a výkonom 315 kW/ 428k, maximálnym krútiacim momentom 2100 Nm pri 1100 otáčkach spĺňajúci emisnú normu Euro VI. Sekunduje mu 8-stupňová automatická prevodovka Mercedes-Benz PowerShift. Model S 515 HD s dĺžkou 12,295 m disponuje 51 sedadlami, S 516 HD/2 s dĺžkou 13,115 m so zvýšenou celkovou hmotnosťou na 19,5t ponúka 55 sedadiel a pre diaľkové linky ideálny S 519 HD s dĺžkou 14,945 m má až 65 miest.

Podľa slov Viliama Turana disponuje nitrianska dopravná spoločnosť okrem autobusov SETRA aj „desiatimi vozidlami Mercedes-Benz Turismo. Sú to pracanti, jazdia skvelo, dokážu si na seba zarobiť, no z môjho pohľadu sú Setry „bábiky“. Autobusy, s ktorými sa radi pochválite a prezentujete. A taktiež máme poschodové doubledeckre, s ktorými jazdíme najmä do Grécka či Bulharska – teda k moru.“

V prípade dodaných autobusov SETRA ComfortClass ide o mimoriadne kvalitné a pre ich osadenstvo obzvlášť komfortné autobusy, vybavené 315 kW motorom s automatickou prevodovkou PowerShift. Bezpečnosť pasažierov je garantovaná o. i. aj odstupovým tempomatom s prídavnou funkciou pre pohyb v kolónach, najnovším aktívnym brzdovým asistentom ABA4, ktorý dokáže aktívne včas rozoznávať pohyb chodcov, prechádzajúcich cez ulicu. Samozrejmosťou ich technologického vybavenia je aj predvídavý tempomat, zasahujúci do riadenia prevodovky vo forme prediktívnej stratégie jazdy (PPC).

Práve PPC využíva topografické údaje a údaje GPS, vďaka čomu rozpozná výškový profil blížiacej sa trasy a aktuálnu polohu autobusu - a na základe údajov, akými sú aktuálna rýchlosť a hmotnosť vozidla, prednastavená rýchlosť, ako aj údajov o výkone motora, krútiacom momente a prevodovke - PPC v konečnom dôsledku reguluje nielen rýchlosť, ale dodatočne zasahuje aj do prevodovky a vyberá vhodný prevodový stupeň. Výsledkom takejto jazdy môže byť úspora paliva až o 4 %.

Komentáre