Autá

Jedno z najškaredších áut sveta vydražia za 80-tisíc

"Kedysi bolo prepadákom, dnes sa oň budú zberatelia trhať."

Erik Stríž, 1. júna 2017 14:00
Peel Trident v aukcii RM Sotheby´s Foto: RM Sotheby´s
Značka Peel Engineering Company vám celkom nechybne známa nie je. Existovala iba dva roky a počas nich vyrobila dovedna 45 kusov nezvyčajných automobilov do mesta. Volali sa Peel Trident a nazývali ich aj Bubble Car.

Pohonné ústrojenstvo tohto výrazne atypického vozidla tvorili tri kolesá, motor so zdvihovým objemom 49 kubických centimetrov a výkonom 4,2 konskej sily. Na tak malé a ľahké autíčko to nie je celkom málo, maximálna rýchlosť však aj tak dosahovala iba 61 kilometrov za hodinu. Popravde, keby jazdilo rýchlejšie, aby by sa roztrhlo alebo prekotilo.

Ťažko dnes odhadovať, s akým úmyslom firma z Isle of Man (taký ostrov medzi Anglickom a Írskom) v 60. rokoch tento počin vyrobila a či s ním aj slávila úspechy - vzhľadom na fakt, že ich vyrobila iba 45 kusov, usudzujeme, že veľa na ňom nezarobila.

Peel Trident v aukcii RM Sotheby´s Foto: RM Sotheby´s
Dnes je toto komické jednomiestne auto s tromi kolesami (defacto trojkolka s preskleným kokpitom) predmetom dražby v Kalifornii v meste Monterey, kde sa očakáva, že budúci majiteľ zaň zaplatí šialených 80-tisíc britských libier. Možno aj viac, ak bude záujemcov viac.

Peel Trident je široký iba niečo vyše 90 centimetrov, 180 centimetrov dlhý a nemá žiadne dvere. Nastupuje sa do neho otvorením celej kapoty aj s presklenou bublinou, cez ktorú sa vodič pozerá von na vozovku. Aukčný dom RM Sotheby’s so zmyslom pre humor tento artikel prezentuje ako „komfort sedanu s prevádzkovými nákladmi skútra“.

Čo sa týka komfortnej výbavy, Peel je na tom veľmi zle. Nemá vôbec nič. Iba volant, základné sedadlo pre útleho vodiča, pedále a volant. A aj ten volant je hrozný, má tenkú obrúč a priveľký priemer…

Kuriozitou je aj to, že časopis Time označil Peel Trident za jedno z 50 najhorších áut sveta. Keby bol Trident autom, možno by sa za to mohol aj uraziť, ale s minimalistickým motorom a tromi kolesami ho možno radiť skôr medzi motocykle.

Peel P50 a Peel P55 Saloon, takzvaný Bubble Car Foto: Peel Engineering Ltd.




Zdroj: dailymail


ODPORÚČAME AJ:
Američania zvolili celkom nový prístup do interiéru auta
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily

Komentáre