Autá

Nemci vyrobili zrejme najelegantnejšie kombi súčasnosti

"Značka Opel omladila svoj úspešný model Insignia. Po novom má oku lahodiaci dizajn, modernú techniku a vo verzii Sports Tourer obrovský 1640-litrový kufor. "

Erik Stríž, 8. februára 2017 8:00
Opel Insignia Sports Tourer (2018) Foto: Opel
Dva mesiace po tom, čo značka Opel zverejnila fotografie novej generácie populárneho sedanu Insignia, prichádzajú snímky a informácie ku karosárskemu variantu kombi. Dizajn prednej časti bude rovnaký, v porovnaní so sedanom Grand Sport však ponúkne oveľa viac batožinového priestoru a až o sto litrov viac, ako jeho predchodca. Variant kombi Sports Tourer vyzerá elegantne a prakticky.

Nová generácia nielen vyzerá dynamickejšie, má aj lepšie jazdné vlastnosti a výrazne modernizovaný interiér. V tlačovej správe to tvrdí výrobca, ktorý kladie na nový model veľké očakávania. Nová Insignia je ľahšia, dlhšia a celkovo väčšia. Aj napriek tomu, že sa vzhľad vozidla dramaticky zmenil, stále si zachováva charakter a dizajnovú čistotu, ktorou oslovila už prvá Insignia z modelového roku 2009.

Opel Insignia Sports Tourer (2018) Foto: Opel
Novinka zreteľne nadväzuje na dizajn ostatných nových modelov značky, rovnaký prístup je zjavný predovšetkým pri pohľade na predné svetlomety. Vzhľad modelov však nie je natoľko unifikovaný, aby sa ľuďom plietli. Nápadným prvkom nového kombi sú ostré línie pozdĺž bočných stien s dverami a stredová línia na prednej kapote. Je otázne, či tá bočná spĺňa nejakú funkciu, napríklad či vhodne odvádza nečistoty počas jazdy alebo má priaznivý vplyv na aerodynamiku vozidla; skôr ju považujeme za prvok s výlučne estetickou úlohou.

Dĺžka vozidla je takmer päť metrov a rázvor (vzdialenosť medzi prednými a zadnými kolesami) sa generačne predĺžil takmer o meter na výsledných 2,829 metra. Výška je 1,483 metra, čím prekonáva viacero podobných modelov a je iba o jeden centimeter nižšia, ako drahšie a luxusnejšie nové BMW radu 5 Touring.

Opel Insignia Sports Tourer (2018) Foto: Opel
Fanúšikovia moderných technológií budú mať z novej Insignie Sport Tourer radosť, pretože, rovnako ako variant sedan, prichádza s pestrou doplnkovou výbavou. Za predpokladu, že si to zákazník zaplatí, môže mať vo svojom nemeckom aute 360-stupňovú kameru, svetlomety IntelliLux LED, funkcie udržiavania v jazdnom pruhu, adaptívneho tempomatu, head-up displeja a pokročilého radarového systému Rear Cross Traffic Alert. Zaujímavosťou je, že kombi prichádza s podporou technológie aktívnej kapoty, ktorá sa v prípade kolízie s chodcom mierne pootvorí, aby pri následnom dopade človeka mohla mierne klesnúť. Je to ako dopad na tvrdý, ale predsa len vankúš. Tento proces trvá iba niekoľko milisekúnd a má potenciál ochrániť zdravie a život chodca.

Opel Insignia Sports Tourer (2018) a Insignia Grand Sport (2017) Foto: Opel

Interiér novinky je krásny a moderný, ale v porovnaní so sedanom neprináša žiadnu odlišnosť, jedinečnosť. Stredová konzola je primerane veľká, tachometer a otáčkomer pred volantom sú spracované do príjemnej bielo-červenej farebnej schémy, stredový displej perfektne zapasoval medzi výduchy klimatizácie a zdanlivo nemá žiadny rám. Z chýbajúcich okolitých tlačidiel je zrejmé, že je tento displej dotykový.

Automobilka predviedla nové kombi v elegantnom čierno-hnedom prevedení interiéru s koženým čalúnením. Opel Insignia Sports Tourer zažije svoju formálnu premiéru na autosalóne v Ženeve (9. - 19. marec 2017), objednať sa však bude dať už tento mesiac.



ODPORÚČAME AJ:
Pickupy budú opäť v móde, automobilky z nich spravia imidžovky
Najväčšie Mini auto všetkých čias jazdí aj na elektrinu
Najpraktickejšie športové auto z Talianska a jeho nenápadné vylepšenie
Tento crossover s asymetrickým interiérom vyzerá ako zo sci-fi
Prichádzajú luxusné terénne kombíky
Krásny crossover kombinuje benzín a elektromotor, jazdí aj zadarmo

Komentáre