Autá

Aj veľké SUV-čka môžu mať ladné krivky a čistý dizajn

"Automobilka ukázala, že úplne nový model auta možno uviesť aj bez predchádzajúceho teasingu. Velar by mohol byť najkrajším Range Roverom. "

Erik Stríž, 4. marca 2017 11:00
Land Rover Range Rover Velar (2018) Foto: Land Rover
Marketing automobiliek sa riadi niekoľkými pravidlami a jedným z nich je aj to, že uvedeniu nového modelu predchádza postupný teasing. Je ním predstavenie konceptu, potom “nechcený” únik fotografií produkčnej verzie a napokon premiéra finálneho vozidla na niektorom z veľkých autosalónov.

Land Rover v prípade modelu Velar postupoval celkom odlišne. Síce sa o jeho príchode špekulovalo, automobilka preskočila fázu zverejnenia konceptu a ukázala rovno produkčnú verziu svojej novinky. A tá vyzerá fantasticky, dokonca si trúfame napísať, že bude horúcim kandidátom na vôbec najkrajší Range Rover všetkých čias.

Land Rover Range Rover Velar (2018) Foto: Land Rover

Karoséria s minimálnym odporom vzduchu

Velar je reflexiou na dopyt po čistom dynamickom dizajne karosérie, modernom luxusnom interiéri a typovému prevedeniu SUV. Zaujímavosťou je, že kľučky dverí sú zasunuté tak, aby tvorili s karosériou rovnú plochu. Vysúvajú sa iba vtedy, keď sa do vozidla nastupuje. Aj preto má Velar výbornú aerodynamiku definovanú koeficientom 0,32 Cx. To znamená, že vzduchu kladie veľmi malý odpor, čo sa môže prejaviť na jazdných vlastnostiach a dokonca aj spotrebe paliva.

Predná maska, svetlomety a všetky ostatné kľúčové prvky dizajnu zreteľne nadväzujú na ostatné modely značky, pričom pre neznalého pozorovateľa už bude ťažké ich rozlišovať. Rovnako ako jeho koncernoví súrodenci aj Velar oddeľuje karosériu na vrchnú a spodnú časť, pravidelné tvary a rovné plochy sú príčinou dojmu robustnosti a odolnosti.

Land Rover Range Rover Velar (2018) Foto: Land Rover
A nie je to veru žiadna padavka, so svetlou výškou podvozka 213 mm si poradí nielen s mestskými obrubníkmi, ale aj s terénom mimo ciest. Vďaka vzduchovému pruženiu je možné podvozok dvihnúť ešte o ďalšie centimetre na celkových 251 mm. Ohromujúci je aj ďalší údaj o takzvanej brodivosti: Velar môže jazdiť vo vode s výškou až 65 centimetrov bez obavy, že by sa voda dostala do motorového priestoru alebo interiéru.

Každý, kto vlastní automobil s nízkym podvozkom, sa pri týchto údajoch oddáva dennému snívaniu o tom, ako dobre sa s SUV-čkom musí parkovať v meste.

Svetlomety sú nielen pekné, ale pekelne funkčné: môžu byť vybavené osvetľovacou technikou Matrix LED a laserom, ktorý dokáže osvetliť vozovku až do vzdialenosti 550 metrov.

Land Rover Range Rover Velar (2018) Foto: Land Rover

Interiér stavia na zdanlivej jednoduchosti

Kokpit je tvorený sedadlami pre piatich pasažierov, pričom predná časť je vybavená pôsobivou palubnou doskou. Tá je čalúnená do kože, na oficiálnych fotografiách v bielo-čiernej farebnej schéme. Táto kombinácia Land Roverom pristane, pretože ich interiér je zvyčajne jednoduchý a zdanlivo strohý, avšak dotiahnutý do najmenších detailov.

Nezvyčajné je prevedenie stredovej konzoly, ktorá obsiahla dva rozmerné displeje. Jeden je určený pre multimediálny systém, druhým sa podľa fotografií nastavuje klimatizácia. Ďalší displej sa nachádza pred volantom, kde zastupuje tradičné analógové ukazovatele rýchlosti a otáčok motora.

Stredová konzola je robustná a široká, obsahuje odkladací priestor a má veľký vplyv na charakter celej prednej časti interiéru. Jej lesklé povrchy nevyzerajú veľmi prakticky, do popredia v tomto prípade postúpila estetika.

Zdroj: Range Rover Velar (youtube.com)

Nový Velar sa do predaja dostane veľmi skoro, ešte v priebehu tohto leta. Je teda celkom možné, že ho už o niekoľko mesiacov budeme vídavať na našich cestách, avšak väčšina ľudí to na pre nápadnú podobnosť s ostatnými modelmi značky ani nepotrehne.


Zdroj: Land Rover Range Rover Velar (2018)


ODPORÚČAME AJ:
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado
Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších
S autami Ligier môžu na slovenských cestách jazdiť aj pätnásťroční

Komentáre