Autá

Nový luxusný elektromobil príde opäť z USA, osloví aj fanúšikov Tesly

"Pripravovaný sedan s názvom Lucid Air by mohol byť prvým skutočným konkurentom pre americkú Teslu Model S. "

Erik Stríž, 20. decembra 2016 11:00
Elektromobil Lucid Air (2018) Foto: Lucid Motors

Svet elektromobility potrebuje konkurenciu, aby sa vyvíjal

Keď sa povie elektromobil, asi väčšine ľudí vzíde na um práve značka Tesla a jej automobily s ikonickým športovým dizajnom. V skutočnosti je elektromobilov na trhu oveľa viac a poniektoré nepatria ani do prémiovej triedy, ktorá je pre väčšinu obyvateľstva nad rozpočet. Do sveta luxusných a veľmi drahých elektromobilov teraz po Tesle, BMW a Mercedese vstupuje aj značka Lucid Motors, ktorá možno predbehne aj dlho očakávaný Faraday Motors.

Elektrický sedan s prestížnym športovým imidžom sa bude volať Air (vzduch) a bude reprezentovať to najlepšie, čo možno do jedného automobilu vložiť. Výrobca síce nehovorí o úrovni bezpečnosti, zdôrazňuje najmä technické vybavenie a motorické parametre. Obe sú výborné a spoločne s dizajnom sa môžu zaslúžiť o stanovenie nového zlatého štandardu v autopriemysle. Ale pekne poporiadku.

Motoristický svet momentálne očakáva tri nové značky, ktoré budú mať potenciál výraznejšie ohroziť elektromobilitu od americkej Tesly. Sú nimi EQ od Mercedesu, Faraday Motors a náš dnešný Lucid Motors. Všetky majú v pláne uviesť svoje modely do výroby a predaja v najbližších rokoch, čím sa situácia v priemysle dramatizuje. Nemožno spoľahlivo predpokladať, kto z tohto budúceho súboja výjde ako víťaz a už vonkoncom nie to, kto z nich svoje veľkolepé plány nesplní.

Elektromobil Lucid Air (2018) Foto: Lucid Motors

Mimoriadne parametre

Lucid Air ponúkne silnú batériu s kapacitou 100 kWh, pričom za príplatok budú môcť zákazníci zadovážiť až 130 kWh batériu. Zdá sa, že vďaka tomu by mal automobil dosahovať veľmi priaznivý dojazd, avšak tu do výpočtov vstupuje mimoriadne vysoký výkon elektrických motorov až 600 konských síl. Za špecifických okolností vraj môže byť vyvinutý výkon až tisíc koní, čo by sme však radšej vnímali s rezervou.

Zrýchlenie z nuly na rýchlosť 100 kilometrov za hodinu už za 2,6 sekundy by bolo fantastické a chceme veriť, že takýto automobil raz možno budeme jazdiť. Pravda je taká, že udržať v rukách 600 koní zrýchľujúcich pod tri sekundy je veľmi neľahká úloha a vyžaduje si kvalitné vodičské zručnosti.

Lucid Air sa bude nabíjať cez konektor umiestnený na prednej maske, bude disponovať funkciou rýchleho dobíjania a zaujímavou funkciou bude možnosť ovládať vozidlo prostredníctvom smartfónu. Táto technologická vychytávka sa postupne udomácňuje aj v automobiloch s relatívne nízkou cenou, o pár rokov to bude v prémiovej triede nevyhnutný štandard.

Paleta senzorov, radarov a kamier bude využiteľná aj v súvislosti s autonómnym riadením, ktoré bude ďalším dôvodom na priame konkurovanie Tesle.

Elektromobil Lucid Air (2018) Foto: Lucid Motors

Krásny interiér, aký chceme už dnes

Nesmierne pôsobivý je interiér elektromobilu, ktorý je výrazne moderný, nápadne futuristický a celkom opúšťa zaužívané stereotypy. Sedadlá sú masívne, členené a s výrazným bočným vedením, dvojramenný volant má kompaktné rozmery, veľkorysá stredová konzola je základom je veľký displej uložený práve tam, kde sú zvyčajne ovládače klimatizácie a multimediálneho systému. Chýbajúce fyzické tlačidlá naznačujú, že displeje budú dotykové.

Pred volantom sa potom nachádza až trojica samostatných displejov, ktorá v plnej miere nahradzuje analógové ukazovatele. Na oficiálnych fotografiách je na displejoch zobrazená pestrá inverzná grafika.

Elektromobil Lucid Air (2018) Foto: Lucid Motors
Celý interiér je presvietený vďaka panoramatickému čelnému sklu, ktoré bez prerušenia pokračuje až na strechu. Na streche je toto sklo mierne tónované, aby do interiéru neprenikalo priveľa svetla a tepla, je však otázne, ako sa s prehrievaním interiéru vysporiada výrobca. Taká Tesla týmto problémom trpí celkom vážne.


Elektromobil Lucid Air (2018) Foto: Lucid Motors
Elektromobil Lucid Air sa bude vyrábať a predávať až v roku 2018 a preto očakávame, že sa jeho technické parametre ešte mierne upravia. Na batérii vraj výrobca pracoval až desať rokov a predpokladá sa, že práve batérie budú v najbližších rokoch predmetom búrlivého vývoja. Cena luxusného sedanu (alebo liftbacku?) sa bude pohybovať na úrovni okolo 100-tisíc amerických dolárov, teda to nebude žiadna ľudová voľba.



Zdroj: Lucid Motors


ODPORÚČAME AJ:
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily
Displeje na prístrojovej doske: Ktorá značka ich má najkrajšie?
Šesť tipov, ako jazdiť na elektromobile efektívnejšie
Automobilky na diaľku zablokujú auto alebo prinesú benzín
O sedem rokov budú elektroautá lacnejšie ako vozidlá na benzín

Komentáre