Autá

Nové Volvo XC90 je stelesnením moderného luxusu

"Najnovšia generácia vozidiel XC90 od Volva prešla radikálnym redizajnom. Ukazuje smer, ktorým sa bude automobilka uberať pod taktovkou čínskeho giganta Geely. "

Erik Stríž, 2. septembra 2014 14:00
Volvo XC90 (2015) Foto: Volvo


Tri roky organizačných zmien, technologických inovácií a investícia vo výške 11 miliárd amerických dolárov sa konečne prejavili v podobe nového vozidla, ktoré predznamenáva celkom novú kapitolu v histórii automobilky Volvo. Model XC90 vyzerá na celkom serióznu konkurenciu pre BMW X5, Audi Q7 či Land Rover Range Rover. Nielen automobilka, ale aj odborná verejnosť, majú na nové prémiové SUV priveľké očakávania.

Aj podľa Håkana Samuelssona, prezidenta spoločnosti Volvo, automobilka stojí pred celkom novým obdobím. Otvorene hovorí aj o tom, že model XC90 nie je iba predstavením nového dizajnového manuálu značky, ale začiatkom celkového rebrandingu automobilky.

Volvo je bezpochyby prémiová automobilka, hoci sa to laickej verejnosti nemusí pozdávať. Celkom sa o tom presvedčíte až vtedy, keď si sadnete za volant akéhokoľvek nového vozidla tejto značky a strávite s ním niekoľko dní a zopár stoviek kilometrov. Pocity, ktoré nadobudnete, sú veľmi podobné tým, s ktorými sa budete stretávať počas jazdy na BMW či Mercedesoch.

Volvo XC90 ročník 2011 verzus 2015 Foto: Volvo

Vízia budúceho automobilového dizajnu


Nové XC90 je nielen predstavením celkom novej kapitoly v 87-ročnej histórii automobilky, ale aj víziou toho, ako by mali vyzerať moderné automobily a ako by mali aktívne prispievať k bezpečnosti na cestách. Krása automobilu je vec, ktorá sa dá spochybniť alebo poprieť, pretože cit na dizajn nemá každý a navyše, každému sa môže pozdávať iný štýl, avšak výsledky bezpečnostných testov sú jednoznačné a exaktné. Vďaka nim sa môže nové XC90 postaviť na piedestál spolu s limuzínou Mercedes-Benz triedy S, ktorá je vo všeobecnosti akceptovaná za lídra v otázke automobilovej bezpečnosti.

Volvo XC90 (2015) Foto: Volvo

Podľa vzoru konceptu C Coupe


Dizajnové inovácie v novej generácii modelu XC90 sú zreteľné aj bez detailnejšieho skúmania. Zrejmé je, že sa dizajnéri snažili držať dizajnového konceptu Volvo Concept C Coupe predstavenom na autosalóne vo Frankfurte. Z neho preniesli na veľké SUV ostrejšie línie, expresívny výraz prednej masky, masívnu masku chladiča, dlhé zakrivené pásy zadného osvetlenia a moderný, priam futuristický, interiér. Nápadná je predovšetkým podobnosť s najnovšou generáciou svetovo obľúbeného SUV BMW X5.

Volvo XC90 (2015) Foto: Volvo

Luxusný interiér s dôrazom na čistotu


Land Rover o svojom modeli Range Rover vyhlasuje, že ide o najluxusnejšie SUV na svete. Tento prestížny post si udržiava predovšetkým vďaka vysoko kvalitnému spracovaniu interiéru, ktoré skutočne po praktickej skúsenosti s týmto vozidlom nemá konkurenciu. Jedine snáď v kategórii prestížnych limuzín. V tomto smere by sa Volvo mohlo snažiť zosadiť Land Rover z piedestálu, hoci prvý pohľad na fotografie interiéru prezrádza, že sa bude uberať trocha iným smerom. Zatiaľ, čo luxusný Range Rover stavia na pestrosti, premyslených detailoch a akomsi glamour štýle, Volvo uznáva jednoduchosť a dizajnovú čistotu. Môže byť považované za Apple automobilového priemyslu.

Volvo XC90 (2015) Foto: Volvo

Výrazne široký stredový tunel je vybavený funkčnými prvkami, tlačidlami, otočnými ovládačmi a zakrytým ukladacími priestormi, na strane vodiča má masívne kožené čalúnenie. Stredová konzola je zreteľne oddelená od stredového tunela a spolu s prehľadnými ovládačmi klimatizácie obsahuje aj rozmerný dotykový displej multimediálneho, komunikačného a servisného centra.

Druhý veľký displej sa nachádza pred volantom, alternuje klasický analógový tachometer a otáčkomer. Digitálny tachometer vľavo síce ukazuje aktuálnu rýchlosť aj v číselnej podobe, zachoval si však klasický ručičkový charakter. Aj vďaka tomu pôsobí grafika luxusne a prémiovo.

Volvo XC90 (2015) Foto: Volvo

Priamo na tomto displeji sa zobrazujú aj upozornenia a notifikácie súvisiace s mimoriadne rozsiahlym bezpečnostným balíkom. O jeho presnej špecifikácii bude automobilka informovať verejnosť v najbližšom období, rovnako tak aj o úrovní výbav a cenovej dostupnosti vozidla.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Fiat 500L padol do rúk surferom, takto do dopadlo
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky
Jaguar F-Type pre Tour de France
Jaguar XE osloví najmä mladých podnikateľov
"Pripravovaný Jaguar XE bude napriek svojmu hierarchicky

Komentáre