Autá

Najpraktickejšie športové auto z Talianska a jeho nenápadné vylepšenie

"Táto športová limuzína má všetko, čo môže jeden náročný motorista chcieť: krásny dizajn, luxusný interiér a motory z Ferrari."

Erik Stríž, 18. októbra 2016 11:00
Maserati Quattroporte (2017) Foto: Maserati
Špičková športová limuzína Quattroporte píše svoju históriu od roku 1963, ale v modernej podobe je známa od roku 2013. Modernizovaná verzia s modelovým rokom 2017 je súčasťou showroomov od júna a priniesla niekoľko viac-menej výrazných inovácií.

Quattroporte je považované za top model výrobcu a chce byť najlepším talianskym automobilom orientovaným na komfort. Aktuálne modernizovaný automobil si osvojil kľúčové dizajnové prvky typické pre automobilku, pričom výraznejšie sa neodklonil od svojho základu. Zákazníci môžu získať model Quattroporte vo verziách GranLusso a GranSport, ktoré sa od seba odlišujú nielen technicky a funkčne, ale aj vizuálne v detailoch.

Maserati Quattroporte (2017) Foto: Maserati
Na prvý pohľad sa skutočne skoro nič nezmenilo. Veď predné svetlomety sú totožné, kapota má rovnaké tvary, profil vozidla ostal zachovaný. Menej nápadné je využitie mierne upraveného loga na maske chladiča, ktorá dostala nový lem - namiesto celého obvodu je chrómová iba jeho horná časť. Tieto drobné optimalizácie spolu s niekoľkými ďalšími mali význam - aerodynamický odpor karosérie sa znížil až desať percent.

Maserati má svoju osobnosť, ktorú prenáša aj do interiérov svojich automobilov. Do interiéru Quattroporte vnáša očividný komfort a luxus, ktoré sú kombinované s technologickými vychytávkami modernej doby. Napríklad pred volantom medzi otáčkomerom a tachometrom je rozmerný farebný displej a nad stredovou konzolou s voličom automatickej prevodovky je veľký centrálny displej štylizovaný do podoby postaveného tabletu.

Vynovené multimediálno-komunikačno-servisné rozhranie, ktoré sa na tomto veľkom displeji zobrazuje, najnovšie dokáže spolupracovať aj s platformami Android Auto a Apple Car

Kombinácia kože a dreva vyzerá veľmi dobre a oveľa viac budí dojem luxusného sedanu, ako automobilu zameraného na výkon. Toto Maserati je kompromisom medzi týmito dvomi svetmi, avšak z každého si berie to najlepšie.

Maserati Quattroporte (2017) Foto: Maserati

Nové Quattroporte prišlo aj s novým bezpečnostným balíčkom, ktorý dokáže do určitej miery nahradiť vodiča, ak ten v rizikovej situácii stráca pozornosť. Technológia Advanced Driver Assistance Systems obsahuje adaptívny tempomat, Stop&Go, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, upozornenie na hroziaci náraz, pokročilý brzdový asistent a funkciu automatického núdzového brzdenia. Do tejto bezpečnostnej výbavy sa zaraďuje aj Surround View Camera, teda kamerový systém sledujúci celé okolie automobilu.

Maserati Quattroporte si môžete zadovážiť v niektorej z viacerých motorizácií: ako GTS s 3,8-litrovým motorom od Ferrari s výkonom 530 koní, ďalej s motorom Ferrari V6 Twin-Turbo so 410 koňmi a prípadne aj s naftovým Quattroporte Diesel s výkonom 275 koní.



ODPORÚČAME AJ:
Superluxusné kupé sa pustia do súboja o najbohatších zákazníkov
Ikonické auto, na ktorom jazdil aj slávny Elvis
Smaragdový Rolls a elektromobily vo Vatikáne. Čo na ne poviete?
Premiéra najmenšieho sedanu z Bavorska: Na Európu sa opäť zabudlo
V Číne sú nároční motoristi, Európa špeciálne pre nich vyvíja autá

Komentáre