Autá

Nová Insignia je natrieskaná elektronikou. Infotainment vás dostane

"Vlajková loď automobilky Opel mala svoju svetové premiéru na frankfurtskom autosalóne IAA."

, 25. októbra 2013 14:00
Nový Opel Insignia Foto: Opel


Nová Insignia prichádza na trh s novými motormi, s novým infotainmentom a aj novou vizážou. Zmenila sa napríklad predná maska chladiča, ktorá sa mierne rozšírila a priblížila sa k svetlometom. Predná časť karosérie celkovo svojimi nízkymi a širokými prvkami vizuálne zvýrazňuje šírku karosérie. Vzadu sa tiež čo to pomenilo. Lesklá chrómovaná lišta na dverách/veku batožinového priestoru je teraz umiestnená nižšie a nesie logo značky. Zadok skrášľujú aj svietiace diódy LED.

Nový Opel Insignia Foto: Opel
Bočná silueta verzií Insignia hatchback a notchback je teraz výraznejšie diferencovaná odlišným vyhotovením zadnej časti karosérie a dizajnom integrovaného zadného spojleru. Línia strechy päťdverového modelu končí až pred prechodom k naznačenému zadnému spojleru, čím vytvára klasickú siluetu kupé. Pri štvordverovej karosérie sa tiahne až po spojler, čím vytvára profil elegantnej limuzíny.

Systémy, ktoré spájajú komfort a bezpečnosť


Veľkou novinkou je systém Adaptive Cruise Control. Je to tempomat, ktorý udržiava rýchlosť, ktorú si vodič nastaví, pritom ale zohľadňuje rýchlosť auta idúceho pred vami. Ak pôjde auto pred vami pomalšie, spomalí aj Insignia. Vozidlá s automatickou prevodovkou sú dokonca schopné úplne zastaviť, ak zastaví aj auto pred vami.

Nový Opel Insignia Foto: Opel
Okrem toho bude vodičovi pomáhať napríklad systém pre bezpečnú zmenu jazdného pruhu, výstražný protikolízny systém alebo adaptívne reflektory, ktoré svojimi rozmanitými funkciami ako mestské svetlo, mimomestské svetlo, diaľničné svetlo ako aj dynamické a statické odbočovacie svetlá zvyšujú bezpečnosť za zníženej viditeľnosti a v noci.

Nový kokpit – zábava a ergonómia v jednom


Konštruktéri sa pri vylepšovaní kokpitu zamerali najmä na to, aby mal jednoduché, prehľadné a intuitívne ovládanie. Stredová konzola pôsobí elegantne a nesie najmodernejšie technológie a funkcie. Ovládací panel je jednoduchší a obsahuje iba niekoľko tlačidiel, vďaka čomu je ovládanie systému infotainmentu a klimatizácie rýchle a intuitívne.

Nový Opel Insignia Foto: Opel
Pozornosť upúta farebný dotykový monitor s 8-palcovou uhlopriečkou. Z úvodnej obrazovky hlavného menu má vodič prístup k ovládaniu všetkých funkcií a jednotlivým sub-menu, ako sú predvolené rozhlasové stanice, skladby, funkcie pripojeného smartfónu alebo navigácia s trojrozmerným zobrazovaním mapy.

Ovládať ho však nemusíte len na dotykovom displeji. Dá sa to urobiť aj na multifunkčnom volante či hlasovým ovládaním. Okrem toho je tu ešte ďalšia možnosť, a to dotyková ovládacia plôška touchpad, ktorá je schopná čítať znaky napísané prstom.

Nový Opel Insignia Foto: Opel

Veľa možností motorizácie


Insignia má bohatú ponuku agregátov. Najprv si treba vybrať palivo – benzín, naftu alebo LPG.
Výbornou voľbou je turbodiesel CDTi s objemom 2,0 l, ktorý je v ponuke v dvoch výkonových modifikáciách – 88 kW/120 k alebo 103 kW/140 k. Chváli sa nízkou spotrebou aj emisiami, ktoré dosahujú iba 99 g/KM CO2. A čo sa týka spotreby, štvordverový a päťdverový model so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a systémom Štart/Stop spotrebujú iba 3,7 litra nafty na 100 km v kombinovanom cykle (Sports Tourer: 3,9 l/100 km).

Ešte lepšou dieselovou možnosťou je štvorvalec 2.0 BiTurbo CDTI s výkonom 143 kW (195 k) a krútiacim momentom 400 Nm.

Nový Opel Insignia Foto: Opel
Z benzínových motorov stoja za spomenutie najmä dva nové turbodúchadlom prepĺňané štvorvalce s priamym vstrekovaním paliva – 2,0 SIDI Turbo s výkonom 184 kW/250 k a maximálnym krútiacim momentom 260 Nm a motor 1.6 SIDI Turbo novej generácie s výkonom 125 kW (170 k) a maximálnym krútiacim momentom 260 Nm, resp. až 280 Nm. Štandardne sa montujú so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a systémom Štart/Stop, na želanie sa montuje nová 6-stupňová automatická prevodovka s nízkymi trecími stratami.

Ako alternatívna a extrémne ekonomická pohonná jednotka je v modelovom rade Opel Insignia k dispozícii turbodúchadlom prepĺňaný motor 1.4 LPG optimalizovaný na používanie skvapalneného ropného plynu. Dosahuje výkon 103 kW (140 k) a maximálny krútiaci moment 200 Nm.

Komentáre