Autá

Nová generácia minibusov prichádza

"Na jeseň roku 2019 sa dokončí nástup novej generácie minibusov Mercedes-Benz vytvorených na základe najnovšieho vozidla Sprinter s náhonom na zadné, prípadne - na želanie - na všetky štyri kolesá. "

Peter Škorňa, 27. septembra 2018 10:00
Sprinter Transfer Foto: Daimler AG
Užívatelia novej generácie minibusov tak získajú profit z úspešnej koncepcie ich komplexného zabezpečenia jedným poskytovateľom: od predaja cez výrobu až po servis a neskoršiu recykláciu.

V rámci obmeny generácie minibusov príde ešte v roku 2018 nový pre kyvadlovú dopravu určený všestranný Sprinter Transfer 23 a 35 (číslice pri názve označujú dĺžkový variant a tonáž vozidla). V tom istom roku príde pre cestujúcich s obmedzenou pohyblivosťou Sprinter Mobility 23 a 45.

Zároveň príde úplne nanovo vyvinutý najväčší linkový mestský minibus (pojme až 38 cestujúcich) špičkový Sprinter City 75 s jedinečnou technikou. V roku 2019 nastúpia ďalšie modely tohto konštrukčného radu, ako aj pre diaľkovú prepravu určený Sprinter Travel.

Nová generácia minibusov Mercedes-Benz zo závodu v nemeckom Dortmunde prichádza v čase, keď za jubilejných dvadsať rokov doterajšej výroby zastrešenej značkou s hviezdou v znaku už prekročili 25-tisícový odbyt do vyše 30 krajín sveta.

Najnovšie uvádzané konštrukčné rady minibusov s označením podľa účelu použitia City, Transfer, Mobility a Travel ťažia aj z výhod úplného prepojenia a stratégie identických dielov s vozidlom Sprinter. Vzťahuje sa to okrem iného na dizajn s plynulo prechádzajúcimi líniami, aktualizované komponenty motora a podvozka a nakoniec aj úplne nový kokpit.

Vozidlá využívajú tiež asistenčné systémy od sériového asistenta jazdy pri bočnom vetre až po aktívneho asistenta udržiavania odstupu DISTRONIC, aktívneho asistenta brzdenia a aktívneho asistenta udržiavania v jazdnom pruhu. Rovnako ako Sprinter sú nové minibusy, vytvorené na jeho báze nového Sprintera, komplexne prepojené a sériovo vybavené modulom konektivity pre systém riadenia autoparku, pričom na želanie môžu byť dodané so zabudovaným systémom riadenia autoparku Omniplus On.

Komentáre