Autá

Nové Ferrari jazdí takmer 3× rýchlejšie, ako je povolené na diaľnici

"Na ženevskom autosalóne predstaví talianska automobilka v svetovej premiére novinku Ferrari 812 Superfast. Pôjde o najvýkonnejšie a najrýchlejšie vozidlo v portfóliu tejto značky. "

Erik Stríž, 24. februára 2017 10:00
Ferrari 812 Superfast (2017) Foto: Ferrari
Ferrari 812 Superfast je možné považovať za začiatok novej éry 12-valcov značky Ferrari, pričom stavia na odkaze modelov F12berlinetta a F12tdf. Zameriava sa na klientov, ktorých požiadavkou je najvyšší výkon, exkluzivita a nekompromisné športové autá. A na klientov, ktorí nemajú hlboko do peňaženky, samozrejme.

812 Superfast prichádza aj napriek tomu, že sa v súvislosti so ženevským autosalónom skloňoval názov F12M, ktorý mal byť pokračovateľom modelu F12berlinetta. Nakoniec výrobca model prepracoval úplne, nejde teda o žiadny estetický facelift. Predstavené krásne červeno-čierne kupé má ladné, ale výrazné tvary, enormne dlhú a širokú prednú kapotu. Stojí na veľkých kolesách s úzkymi pneumatikami, nízky podvozok je pre Ferrari typický.

Ferrari 812 Superfast (2017) Foto: Ferrari


Auto je poháňané novým 6,5-litrovým V12 motorom s výkonom 788 koní. Ferrari 812 Superfast je novým štandardom vo svojej kategórií, dosahuje maximálny výkon pri 8500 otáčkach za minútu, čo sa premieta do špecifického výkonu 121 koní na jeden liter zdvihového objemu motora. Ferrari tvrdí, že sa k podobným údajom doteraz nepriblížilo žiadne iné auto s predným motorom. Krútiaci moment motora je ohromujúcich 718 Nm, prepojený je s dvojspojkovou prevodovkou so siedmimi stupňami.

Krásny červený superšport dokáže jazdiť maximálnou rýchlosťou až 340 km/h a z nuly na rýchlosť 100 km/h vyštartuje už za 2,9 sekundy. Je to taká cestná raketa, ktorá je ako vôbec prvá spomedzi všetkých vozidiel Ferrari vybavená elektronickým posilňovačom riadenia.

Ferrari 812 Superfast (2017) Foto: Ferrari

Výrobca zatiaľ neupresnil cenu svojho nového modelu, avšak pre ľudí, ktorí si kupujú tento typ vozidiel, ani nie je taká podstatná. Ak sa im červené Ferrari zapáči a majú dostatočne tučné bankové konto, je pre nich rozhodnuté. Hovorí sa, že existuje milión dôvodov, prečo si nekúpiť Ferrari, iba jeden v prospech kúpy: samotný fakt, že je to Ferrari. A ten je dostatočne silný na to, aby zatienil všetky tie negatíva.


ODPORÚČAME AJ:
Pickupy budú opäť v móde, automobilky z nich spravia imidžovky
Najväčšie Mini auto všetkých čias jazdí aj na elektrinu
Najpraktickejšie športové auto z Talianska a jeho nenápadné vylepšenie
Tento crossover s asymetrickým interiérom vyzerá ako zo sci-fi
Prichádzajú luxusné terénne kombíky
Krásny crossover kombinuje benzín a elektromotor, jazdí aj zadarmo

Komentáre