Autá

Najmenšie auto na svete odvezie iba vodiča. Ale ten imidž!

"Ak sa vám niekedy zdá, že vaše auto nie je dosť veľké na každodenné potreby, pozrite sa na toto. Vynára sa tu otázka, či je to vôbec auto... "

Erik Stríž, 21. mája 2015 14:00
Peel, najmenšie auto na svete Foto: Peel Engineering Ltd.
Jeho názov je Peel P50 a pôvodne sa vyrábalo v prvej polovici 60. rokov 20. storočia na ostrove Man (leží medzi Írskom a Spojeným kráľovstvom). Veľký úspech nemalo, vyrobilo sa ho iba 50 kusov a zdroje uvádzajú, že dodnes z nich ostalo 27. Avšak nevedno, koľko exponátov ešte jazdí po cestách.

Peel P50 je dielom spoločnosti Peel Engineering Company z roku 1963. Práve v tomto roku uzrelo svetlo sveta prvé z nich a posledné zišlo z výrobnej linky len o dva roky neskôr. Vyrábalo sa vo viacerých farebných prevedeniach, zväčša sa však predávalo v štandardnej bielej, tmavej modrej a dračej červenej, ako farebné varianty nazýval výrobca. Cena tohto malého zázraku bola 199 britských libier, čo je ekvivalent pre dnešných asi 1400 libier, teda necelých dvetisíc eur.

Peel P50 bol v skutočnosti hybridom medzi malým osobným automobilom a motocyklom. Mal iba tri kolesá, veľmi kompaktnú kabínu pre jediného pasažiera (vodiča) a motor z motorky. Zaujímavosťou, že je miniauto Peel bolo poháňané českým motorom značky Jawa.

Motor s kubatúrou úsmevných 49 kubických centimetrov umožňoval, aby miniauto jazdilo po cestách maximálnou rýchlosťou 61 km/h, pričom jeho priemerná spotreba bola iba 2,8 litra benzínu na 100 kilometrov jazdy.

Peel, najmenšie auto na svete Foto: Peel Engineering Ltd.

Žiadne cúvanie, bolo potrebné vystúpiť a tlačiť

Prevodovka bola manuálna a mala iba tri rýchlostné stupne. Viac ani nebolo potrebné. Výrobca na motor z Mopedu nenasadil dokonca ani spiatočku, takže v prípade potreby cúvania bolo potrebné celý automobil odtlačiť alebo odtiahnuť. K tomuto účelu slúžila rukoväť na zadnej stene karosérie. Vďaka jeho mimoriadne ľahkej konštrukcii ho však nebolo problematické odvliecť vyslovene kamkoľvek.

Jednoduchosť v každom ohľade

To je pre Peel P50 príznačné a platí to najmä pre interiér. Vybavenie kokpitu vlastne ani nemožno nazvať plnohodnotným interiérom, pretože v ňom nájdete skutočne iba to najnutnejšie k prevádzke. O komforte nie je žiadna reč, toto vozidlo je výlučne o premiestnení sa z bodu A do dobu B. Dvere sa nachádzali iba na ľavej strane, taktiež môžete vidieť iba jeden stierač a jedno predné svetlo. Išlo vlastne o motorku s uzatvorenou karosériou.

Komicky vyznieva skutočnosť, že spolu so základným modelom P50 sa o priazeň potencionálnych zákazníkov uchádzal aj model P55 Saloon Scooter. Ten prišiel s veľmi atypickým a nevzhľadným riešením - namiesto strechy a prakticky celej hornej časti kokpitu mal akúsi bublinu zo skla. Tá sa dala odstrániť a z miniauta sa stal minikabriolet.

Peel P50 a Peel P55 Saloon Foto: Peel Engineering Ltd.
V roku 2007 sa malé auto z ostrova Man dostalo do pozornosti celého sveta vďaka motoristickej relácii Top Gear. V nej Jeremy Clarkson svojským štýlom preukázal, že práve Peel P50 by bol najlepším osobným automobilom na svete, keby mal spiatočku. Osobný automobil v tomto kontexte znamenalo, že si ho Clarkson mohol zobrať až priamo do kancelárie a jazdiť uličkami budovy televízie BBC.

Zdroj: youtube.com

Budúcnosť s Peelom ešte počíta

O ďalšie štyri roky neskôr sa Peel dostal do jednej televíznej relácie, v ktorej sa istý Američan snažil získať finančné prostriedky na výrobu malého počtu novej generácie modelu P50. Podarilo sa mu získať až 80-tisíc dolárov na realizáciu výroby.

Peel sa tak predáva dodnes. Je mierne inovovaný a dodáva sa aj s čisto elektrickým pohonom. Výrobca uvádza, že prevádzka tohto auta je takmer lacnejšia ako chodenie pešo. To však neplatí pre jeho zadováženie, keďže si za základný model až 13-tisíc britských libier! Za to už kúpite aj novú Škodu Fabia Combi a ostanú vám nejaké tie tisícky navyše.


ODPORÚČAME AJ:
Isetta: Zabudnuté povojnové auto so spotrebou iba tri litre
Do veľkomesta stačia tri kolesá, päť konských síl a elektrina
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém
Toto je koncept mestského vozidla ako zo sci-fi filmu
Apple vyvíja nový elektromobil, ktorý by mal byť na trhu do roku 2020

Komentáre