Autá

Vraj je to najhoršie auto na svete, jazdí však dodnes

"Nedá sa doň nasadnúť, chýba mu jedno koleso, má volant ako z kamiónu a príšerný dizajn. Aj také je nemecké povojnové auto Hoffmann. "

Erik Stríž, 13. decembra 2016 14:00
Trojkolka Hoffmann. Vraj je to najhoršie auto na svete Foto: Lane Motor Museum
Vyrobil ho Michael Hoffmann v roku 1951 a verejnosť ho často považuje za najhoršie auto na svete, pretože obsahuje množstvo úplne nelogických a nepraktických riešení. Navyše ani dizajn nikoho neohúri, vyzerá ako škaredé kovové vajíčko rozrezané na polovicu. O inom škaredom aute ste sa mohli dočítať už v článku Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo, avšak ani Nissan Escargot sa na tohto Nemca nechytá.

Ak ste doteraz tento malý komický automobil nikde nevideli, nie ste žiadnou výnimkou. Podľa dostupných informácií existuje iba jeden exemplár tohto vynálezu, pod ktorý sa podpísal Michael Hoffmann. Údajne patril k väčšiemu počtu ľudí, ktorí sa po druhej svetovej vojne snažili zostrojiť vlastný jednoduchý automobil.

Samozrejme, vyše 60-ročné malé auto sa nikdy nebude môcť rovnať moderným kompaktným vozidlám, preto sa o ňom na internete dočítate ako o najhoršom aute všetkých čias. V kontexte doby a nízkych výrobných nákladov sa však jeho nedostatky dajú prehliadnuť, cieľom bolo dostať dvoch ľudí a ich menšiu batožinu z miesta A na miesto B.

Formálne bol Hoffmann uznaný za trojkolesový motocykel, zväčša sa však o ňom hovorí a píše ako o automobile, pričom zostaneme aj my.

Trojkolka Hoffmann. Vraj je to najhoršie auto na svete Foto: Lane Motor Museum

Dizajn vesmírnej lode

Automobil skutočne nevyzerá lákavo. Má síce vysoký podvozok, čo by mohlo naznačovať praktické jazdné vlastnosti, ale ten zvyšok: hliníková karoséria v tvare polovičného vajíčka pripomína skôr vesmírnu loď alebo prednú časť starého lietadla; okná sú nízke a viditeľne deformované; dvere sa otvárajú v protismere jazdy a nasadnúť do auta je takmer nemožné. Podľa slov motoristického novinára z videa nižšie by bolo ideálne, keby ste si vedeli počas nastupovania oddeliť panvu od tela.

Trojkolka Hoffmann. Vraj je to najhoršie auto na svete Foto: Lane Motor Museum

Zadný pohon jedného kolesa

Pohon malého Hoffmanna zabezpečoval malý (ale poriadne hlučný) benzínový motor so zdvihovým objemom iba 0,2 litra. Jeho výkon bol neveľkých 6,5 konských síl a dokázal vozidlo rozbehnúť na rýchlosť asi 45 kilometrov za hodinu. To dnes dokážu aj elektrické kolobežky.

Zaujímavosťou bolo, že Hoffmann stál na troch kolesách, pričom vzadu bolo iba jedno. Zvyčajne je to pri trojkolkách naopak. Skoro neuveriteľne preto vyznieva skutočnosť, že toto jedno zadné koleso bolo priamo napojené na motor a dokonca bolo spojené s volantom. Kombinácia zadného pohonu, jedného kolesa a priameho napojenia na volant je nelogická a takmer samovražedná. Ďalšou kuriozitou bolo, že výfuk viedol priamo naprieč interiérom.

Celkom katastrofické riešenie bolo aj umiestnenie motora priamo na samotné koleso - to znamenalo, že pri každom otočení volantu sa fyzicky zmenila poloha motora, ktorý poháňal celé vozidlo. Výsledkom boli nepredvídateľné výkyvy vozidla aj počas priamočiarej jazdy.

No dá sa vymyslieť niečo ešte horšie? Dá: šírka prednej nápravy je dlhšia, ako rázvor kolies.

Nepraktické vychytávky v interiéri

Trojkolesový Hoffmann bol výkladnou skriňou nepodarkov a absurdných detailov. Napríklad bočné sklo sa spúšťalo do vnútorného priestoru dverí pomocou koženého opasku, ktorý sa dal prichytiť o vnútornú stranu dverí. Spätné zrkadlá boli úplne nevyužiteľné, pretože ich dokonale zakrýval A-stĺpik karosérie. Prevodovka bola 3-stupňová a obsahovala aj neutrál a spiatočku, ale v lineárnom umiestnení. To znamenalo, že ste vlastne nikdy nevedeli, čo je práve zaradené. Navyše, neutrál sa nachádzal medzi pozíciami 1 a 2. Je toto vôbec možné?

Dvere sa zamykali pomocou retiazky, akú kedysi používali naši starí rodičia na zabezpečenie vchodových dverí do bytu. Snáď preto, aby počas jazdy neodleteli.


Zdroj: What It's Like To Drive The Worst Car In The World – Jason Drives (youtube.com)

Po rokoch tento tragikomický stroj zrekonštruoval istý Gottfried Gerhäuser a dnes je vystavený v múzeu Lane Motor Museum v americkom Nashville v štáte Tennessee. Zaujímavosťou je, že aj napriek uvedeným vážnym nedostatkom stále jazdí a občas sa na ňom povozí nejaký motoristický novinár




Zdroje: Lane Motor Museum, Wikipedia, What It's Like To Drive The Worst Car In The World – Jason Drives (youtube.com)


ODPORÚČAME AJ:
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado
Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších
S autami Ligier môžu na slovenských cestách jazdiť aj pätnásťroční

Komentáre