Autá

Motorky ako taxíky vo svete fungujú bežne, u nás zatiaľ nie

"V Prahe a Bangkoku si ako taxík môžete objednať motorku, v New Yorku chopper a na Miami dokonca aj loď. "

Erik Stríž, 1. marca 2016 12:00
Doprava v Bangkoku Foto: Pixabay
Keď si objednáte taxík, zvyčajne očakávate niektoré z bežných vozidiel, ktoré brázdia naše cesty a zvyčajne si ich ani nevšímame. Tak to funguje na Slovensku, ale vo svete si môžete užiť aj pri ceste taxíkom pomerne adrenalínové zážitky. Napríklad v Prahe a Bangkoku si ako taxík môžete objednať motorku, v New Yorku chopper a na Miami dokonca aj loď. Práve v thajskom Bangkoku len v týchto dňoch moderná taxislužba Uber spustila službu UberMOTO, ktorá umožní rezidentom i turistom cestovať po veľkomeste na motorke.

Infraštruktúra a doprava ako taká je v Bangkoku celkom neporovnateľná s tou našou. My sa tu trápime, keď každý deň ráno a večer trčíme v dopravnej kolóne a pritom v Thajsku ľudia takto strávia celé dni. V priemere strávi každý bangkokský vodič v dopravnej zápche až 120 minút, pričom každý deň sa do kolízie dostane až 1500 áut. Nie je sa teda čomu čudovať, keď tisíce a tisíce ľudí volí ako svoj primárny dopravný prostriedok práve malú motorku. S ňou sa dajú predbehnúť aj stojace kolóny áut a jazdiť aj tam, kde sa bežný osobný automobil nemá šancu dostať.

Keďže je v Bangkoku toľko motoriek, nepochybne je veľa záujemcov aj o licenciu taxikára takých, ktorí jazdia práve na motorke. Nová služba UberMOTO im to umožní a turistom sa tak otvárajú celkom nové možnosti, ako sa pohybovať po meste s jedným z najvyšších počtom obyvateľom na meter štvorcový.

Rovnako ako na autá u nás, tak aj v Bangkoku kladie spoločnosť Uber dôraz na technický stav vozidla. Musí spĺňať niekoľko najmä technických štandardov a podľa zákona musí mať aj spolujazdec - v tomto prípade klient taxislužby - na hlave prilbu.

Doprava v Bangkoku je mimoriadne komplikovaná. Denne sa tam zrazí 1500 áut a priemerný vodič strávi denne dve hodiny v kolóne. Foto: Pixabay

Jachta namiesto auta? Na Miami áno

Zrejme najatypickejším dopravným prostriedkom, na ktorom sa môžete odviezť v rámci taxislužby, je loď. V americkom Miami je zavedená služba UberBOAT, pomocou ktorej môžete prejsť pobrežím mesta spolu sami alebo s piatimi ďalšími pasažiermi. Jedna cesta vychádza na 35 eur, teda v porovnaní s bežným autom viac. Rozdiel však až tak zásadný nie je, pretože v Spojených štátoch sú ceny služieb, aj tých štandardných taxíkov, vyššie ako u nás.

V Bangkoku na motorke je to niečo iné. Cena za službu sa mení v závislosti od základnej sadzby, doby presunu a počtu najazdených kilometrov. Cena za jeden kilometer, jednu minútu a štandardnú taxu je však v prepočte asi iba 40 centov a cena za odvoz sa tak pohybuje vo veľmi nízkych úrovniach.


Zdroj: Uber - Bangkok, UberMOTO is arriving now!

ODPORÚČAME AJ:
Úsmevné predstavy o autách budúcnosti z minulosti: Pamätáte si ich?
Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou
Britská automobilová klasika sa predáva po vyše 60 rokoch
Vytvoril skvelé video, aby predal vyše 40-ročný športiak
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo

Komentáre